«Ουσιαστική σύγκλιση» μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, μετά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Χωρίς συμφωνία το ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
Menelaos Myrillas / SOOC
Για ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών κάνουν λόγο οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται πως στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων βρέθηκαν, εκτός από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα κόκκινα δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις, οι αγορές προϊόντων, η φορολογική διοίκηση, καθώς και ζητήματα της Υγείας, της Ενέργειας και του τομέα Δικαιοσύνης.
«Τεχνικά ζητήματα» μπλοκάρουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των δανειστών έληξε την Δευτέρα χωρίς συμφωνία στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, με ορισμένα «τεχνικά ζητήματα» να μένουν να επιλυθούν.
Συγκεκριμένα, ο τρόπος υπολογισμού κάποιων επιτοκίων, η προσαρμογή των εγγυήσεων, καθώς και τα θέματα που αφορούν το Δημόσιο, ως προς τους φόρους που θα πρέπει να κουρεύονται.
Σημειώνεται πως η συζήτηση για τη διευθέτηση των παραπάνω ζητημάτων θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με σκοπό οι δύο πλευρές να συγκλίνουν, με σκοπό την οριστική συμφωνία.
Πάντως, τονίζεται πως ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης προκύπτει από την ένσταση που προέβαλαν οι δανειστές σχετικά με το πόσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν κανονικά, θα επιδιώξουν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο, οι δανειστές σημείωσαν ότι ενδέχεται να υπάρξει απώλεια φορολογικών εσόδων, λόγω του γεγονότος ότι κάποιες επιχειρήσεις που πληρώνουν κανονικά σήμερα τις οφειλές τους έναντι του Δημοσίου, με την υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα πολλαπλασιάσουν τις δόσεις, με το αποτέλεσμα να είναι εις βάρος του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οικονομικό επιτελείο σημείωσε ότι ενδεχομένως να συμβεί αυτό που φοβούνται οι δανειστές, ωστόσο τα έσοδα θα καλυφθούν από επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα δεν πληρώνουν και μέσω της υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα μπουν στη διαδικασία εξόφλησης των οφειλών τους.
Παρόλα αυτά, σημειώνεται πως επειδή οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν το όφελος και το κόστος αυτής της ρύθμισης, συμφώνησαν να εξετάσουν το θέμα και να επανέλθουν σε εύθετο χρόνο.
Στην ουσία πρόκειται για μια ανατροπή της τελευταία στιγμής την οποία η κυβέρνηση δεν είχε υπολογίσει, με αποτέλεσμα η επίτευξη συμφωνίας να απαιτεί ακόμα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2-3 εβδομάδων.
Διαφωνίες για συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις
Διαφωνίες στο θέμα των ομαδικών απολύσεων διαπιστώθηκαν στη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βραδυ της Τρίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τα εργασιακά και υποστήριξε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, με στόχο να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Συμφωνία υπουργείου Εργασίας με τους εργοδοτικούς φορείς
Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ, είχε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων επανέλαβαν τις διατυπωμένες θέσεις τους όπως αυτές είχαν εκφραστεί στις 19 Ιουλίου του 2016 στην κοινή δήλωση των Κοινωνικών Εταίρων.
Όπως αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση του για τη συνάντηση, η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων της 19ης Ιουλίου επιβεβαίωσε εκ νέου τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και στις 26 Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).
Στη συμφωνία της Γενεύης οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι υποστήριξαν τη θέση της ΔΟΕ ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα, ενώ στη συμφωνία του Ζαππείου τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη αποκατάστασης της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
ΥΠΟΙΚ: Έως το τέλος του έτους η σύσταση του Υπερταμείου
Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν να κλείσουν έως το τέλος του έτους τα θέματα του κανονισμού λειτουργίας, της σύστασης και στελέχωσης του Υπερταμείου, σύμφωνα με όσα είπαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών.
«Κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών και θέμα την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τα θέματα της διαμόρφωσης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας, καθώς και της διαδικασίας σύστασης και στελέχωσης του ΔΣ της εταιρείας. Στόχος, βάσει των συμφωνηθέντων, να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Προς συμφωνία για αδήλωτα εισοδήματα και διαγραφές οφειλών
Συμφωνία φαίνεται ότι επιτυγχάνεται και στα θέματα της διαγραφής φορολογικών οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ σε συγκλίσεις έχουν καταλήξει τα τεχνικά κλιμάκια για το πλαστικό χρήμα και την εθελοντική δήλωση των«μαύρων» εισοδημάτων.
Όσον αφορά στη διαγραφή φόρων, οι Θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες αποδέχτηκαν να διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και άλλοι φόροι με εξαίρεση τη βασική οφειλή του ΦΠΑ και του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Για το πλαστικό χρήμα οι Θεσμοί δείχνουν να μετατοπίζονται προς τη θέση της κυβέρνησης για προτεραιότητα εξόφλησης από τον ακατάσχετο λογαριασμό του ΦΠΑ, των φόρων, των εισφορών, της καταβολής των μισθών, της πληρωμής των προμηθευτών και των ΔΕΚΟ και να γίνεται κατάσχεση για παλιά χρέη στο εναπομείναν ποσό. Μένει ακόμα να προσδιοριστεί το ποσοστό της κατάσχεσης.