«Κάθε φιλανθρωπικό ίδρυμα (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δίκαιου) δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ, δηλαδή εξαιρείται πλήρως για όσα κτίρια χρησιμοποιεί προκειμένου να στεγάσει παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς κ.λπ.» ήταν η δήλωση της Θ. Φωτίου, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών.
 
Ωστόσο, ήδη από χτες ξεκίνησε να λειτουργεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία καλούνται 1.500 φιλανθρωπικές δομές ιδιωτικού δικαίου να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία τους, ώστε να υπάρξει μια διαφάνεια στη διαχείριση περιουσιών. Σημειώνεται πως τα μόνα κτίρια που θα επιβαρύνονται με τον ΕΝΦΙΑ θα είναι εκείνα που προέρχονται από ιδιωτικά ιδρύματα, παραλείποντας τους δημόσιους φορείς.
 
«Με τη θέσπιση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου επιδιώκεται η αποτελεσματική εποπτεία στις δραστηριότητες των ιδιωτικών φορέων µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, ενισχύοντας τον δημόσιο έλεγχο στον τρόπο παροχής κοινωνικών και προνοιακών υπηρεσιών, τη χρηστή και αποδοτική διαχείριση των κοινωνικών πόρων, τον συντονισμό δραστηριοτήτων και την αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
 
Η ηλεκτρονική εγγραφή αυτών των φορέων στο Εθνικό Μητρώο είναι υποχρεωτική, δεδομένου ότι η μη εγγραφή θα οδηγήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας για όσους φορείς λειτουργούν ήδη, ενώ θα αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε νέους φορείς» αναφέρει η ανακοίνωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Εφ.Συν. 

Το σκάνδαλο του Ασύλου Ανιάτων

«Το 2014 μια σκανδαλωδώς φωτογραφική για το Ασυλο Ανιάτων διάταξη του Νόμου 4262/2014, διά χειρός τού τότε υφ. Πρόνοιας Β. Κεγκέρογλου, ψηφίστηκε στη Βουλή και ‘’ρύθμιζε’’ τις οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, ανέστελλε τις ποινικές διώξεις, απάλλασσε των ευθυνών της τη διοίκηση, μείωνε τις οφειλές προς τους εργαζομένους, κι όλα αυτά με μόνη προϋπόθεση την κατάθεση μελέτης εξυγίανσης» αναφέρεται στην έρευνα της Εφ. Συν.
 
Σε ένδειξη μάλιστα ευγνωμοσύνης, η πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων Ιωάννα Ηλιάδη αναγόρευσε σε πανηγυρική εκδήλωση ως επίτιμα μέλη του τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα. Παρόντες ήταν εκεί και οι Β. Κεγκέρογλου, Α. Γεωργιάδης, Σ. Βούλτεψη, στους οποίους η πρόεδρος του Α.Α. προσέφερε δώρα.
 
Στη συνέχεια, με νέο διορισμό επιτρόπου (η πρώτη έγινε τελικά γραμματέας του ιδρύματος), ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε να παρακολουθεί τη διαδικασία εξυγίανσης την οποία πρότεινε με μελέτη της η εταιρεία Grant Thornton.
 
Τελικά, ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις των μελών του Δ.Σ. για τα χρέη και ήταν η τρίτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς (σύμφωνα και με την «Καθημερινή») είχε βοηθήσει το ίδρυμα, αρχικά επαναφέροντας το ρεύμα που κόπηκε λόγω χρεών και μετά εξαιρώντας το Ασυλο από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το claw back» αναφέρεται επίσης.