Μάλιστα, κούνησε το δάχτυλο στους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι ο αυξημένος αριθμός θανάτων οφείλεται στο ότι αργούν να πάνε στο νοσοκομείο και στο ότι είναι ανεμβολίαστοι.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που είναι σε γνώση της κυβέρνησης εδώ και οκτώ μήνες η μελέτη των Τσιόδρα – Λύτρα που συμπεραίνει ότι το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» όπως επεσήμανε ο Θεόδωρος Λύτρας.

Αν και η μελέτη βρίσκεται από τον Μάιο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναφέρει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα καθώς και ότι το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες, ο Γιάννης Οικονόμου, έπαιξε την ίδια κασέτα με το γνωστό αφήγημα περί υπερδιπλασιασμού των ΜΕΘ από την κυβέρνηση.

Στο ερώτημα που του τέθηκε κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ για τους αναλογικά περισσότερους θανάτους ενώ έχουμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «το γεγονός ότι έχουμε αυξημένες απώλειες το τελευταίο διάστημα ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους από τους ειδικούς που καταλήγουν σε διάφορα συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με τον χρόνο που πηγαίνει κανείς στα νοσοκομεία, με το γεγονός ότι έχουμε πάρα πολλούς ανεμβολίαστους σε ηλικιακές ομάδες οι οποίες είναι επικίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να είναι η κατάσταση δύσκολη».

Όσον αφορά στις ΜΕΘ, επανέλαβε τα γνωστά κυβερνητικά επιχειρήματα «τα δύο τελευταία χρόνια, από τις 587 υπερδιπλασιάστηκαν, έχουν πάει στις 1.200 περίπου. Όποια κλίνη Μ.Ε.Θ. υπάρχει στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα είναι στη διάθεση του Ε.Σ.Υ., και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, είτε για Covid περιστατικά, είτε για non Covid περιστατικά».

Να σημειωθεί ότι ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας κατά την παρουσίαση της μελέτης για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ επεσήμαινε:

«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει με μία τραγική επισήμανση:

«Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα», καταλήγει ο Θεόδωρος Λύτρας.