Ούτε τα προσχήματα
του Θάνου Καμήλαλη
Η κυβέρνηση λοιπόν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών και ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πρόταση της για την ηγεσία της νέας «πλουραλιστικής και ακομμάτιστης» ΕΡΤ. Στη θέση του Προέδρου τοποθετείται ο Κωνσταντίνος Ζούλας, σε μια κίνηση που θα πρέπει να κάνει τις δημοσιογραφικές ενώσεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο να τρίβουν τα μάτια τους. Δεν νομίζω άλλωστε ότι συμβαίνει συχνά, σε «κανονικές ευρωπαϊκές χώρες», ο επί δύο χρόνια διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος που αναλαμβάνει στην εξουσία και στη συνέχεια του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης να μεταπηδά στην ηγεσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Ως αντιπολίτευση βέβαια, η Νέα Δημοκρατία και οι οπαδοί της, με αφορμή την σαφή επιρροή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα κρατικά ΜΜΕ, είχαν κάνει σημαία την ανάγκη για μια «αποκομματικοποιημένη» και «αντικειμενική» ΕΡΤ, Το κυβερνών κόμμα είχε προχωρήσει μέχρι και σε εμπάργκο, διαμαρτυρόμενο για σχόλιο του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα σε τηλεοπτική εκπομπή, τον Σεπτέμβριο του 2018 (τότε εκδόθηκε και η ανακοίνωση που κατήγγειλε τους «εγκάθετους του Μαξίμου»). Λίγους μήνες νωρίτερα η σημερινός Πρωθυπουργός υποσχόταν ότι «την ΕΡΤ όπως είναι σήμερα να την ξεχάσουμε. Η χώρα χρειάζεται δημόσια τηλεόραση, αλλά όχι όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας.». Σε ανακοίνωσή της τον περασμένο Απρίλιο, η Νέα Δημοκρατία στηλίτευε τις σχέσεις ΕΡΤ και Μαξίμου λέγοντας:
«Η κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχει προηγούμενο. Το Μαξίμου έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ας γνωρίζουν τα πρόθυμα φερέφωνα της συριζαϊκής προπαγάνδας και οι προβοκάτορες κατασκευαστές των fake news, ότι από την επομένη κιόλας μέρα των εθνικών εκλογών, η ΕΡΤ θα γίνει η δημόσια, ανεξάρτητη και πολυφωνική τηλεόραση που αξίζει στους Έλληνες»
Όντως, από την «επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών», φάνηκαν ξεκάθαρα οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης για ακόμα πιο αυστηρό έλεγχο των κρατικών ΜΜΕ. Με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε μόλις 2 ημέρες μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, στην πρώτη ουσιαστικά απόφαση Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε η μεταφορά απευθείας στον Πρωθυπουργό των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, που περιλαμβάνουν, την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία της ΕΡΤ, καθώς και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων). Στην απάντησή τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές απέρριπταν ξανά κάθε καταγγελία (περαιτέρω) κομματικοποίησης και υπόσχονταν ξανά ότι «όσο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας των δημόσιων φορέων ενημέρωσης, πολύ σύντομα θα φανούν… επί της οθόνης».
Προφανώς, η επιθυμία μιας κυβέρνησης να ελέγξει τα κρατικά ΜΜΕ δεν εκπλήσσει κανέναν. Επί ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου ήταν η περίοδος που το όραμα για μία πραγματικά ανεξάρτητη και δημόσια ραδιοτηλεόραση, που πυροδοτήθηκε από το «μαύρο» και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, λοιδωρήθηκε και απαξιώθηκε (παρά το γεγονός ότι πίσω από την «εγκάθετη» βιτρίνα, υπήρξαν εξαιρετικά προγράμματα και εκπομπές). Αυτό όμως που προκαλεί μια κάποια εντύπωση και επιβεβαιώνεται από την επιλογή Ζούλα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση που εξαρχής δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα.
Ένα γεγονός που το έχουμε δει να συμβαίνει μέσα σε μόλις έναν μήνα σε πολλές επιλογές προσώπων. Στο ζήτημα με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, στην καρατόμηση με συνοπτικές διαδικασίες και φωτογραφική τροπολογία της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στον διευθυντή του πολιτικού Γραφείου του Άδωνη Γεωργιάδη, την αλλαγή του νόμου ώστε να μπορούν να διορίζουν μετακλητούς χωρίς πτυχίο, το αντικοινοβουλευτικό θράσος με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στις αντεργατικές τροπολογίες Βρούτση κ.α. Η ήδη ογκώδης εμπειρία δείχνει ότι η απουσία αιδούς και προσχημάτων θα εξελιχθεί σε σύνηθες μοτίβο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Παράλληλα μία ακόμα πιο στενή σχέση Μαξίμου και κρατικών ΜΜΕ επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην ενημέρωση με τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. Ήδη, έχουμε να κάνουμε με ένα μονόπλευρο συστημικό μπλοκ, αδιαπέραστο ακόμα για μεγάλη μερίδα των πολιτών και καταφανέστατα φιλικό προς την κυβέρνηση. Ήδη επίσης έχουν καταγραφεί οι πρώτες παρεμβάσεις και «αμέλειες» στον τρόπο που παρουσιάζονται οι δραστηριότητές της (η «καλή» μέρα από το πρωί φαίνεται). Δυστυχώς, με κάθε κυβέρνηση υπάρχει πάντα θέση για τους «σημερινούς εγκάθετους του Μαξίμου» στα κρατικά ΜΜΕ. Απλά, με κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτή η θέση είναι η πρώτη.