Την αρχική εισήγηση έκανε ο Daniel Haeni, ιδιοκτήτης cafe από τη Βασιλεία και η πρότασή του, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 100.000 υπογραφές, ανάγκασε την κυβέρνηση να το θέσει στην κρίση των πολιτών, όπως προβλέπεται από το αμεσοδημοκρατικό σύστημα της χώρας.

Η πρόταση υποστηρίχθηκε από το γεγονός πως η όλο και μεγαλύτερη αυτοματοποίηση θα εκτινάξει την ανεργία κάτι που δεν θα δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας να ζει αξιοπρεπώς.

Συγκεκριμένα μάλιστα, προέβλεπε μηνιαίο εισόδημα 2.500 ελβ. φράγκων (2.250 ευρώ) ανά ενήλικα συν 625 ελβ. φράγκων (565 ευρώ) για κάθε παιδί κάτω των 18 ετών, ανεξαρτήτως του πόσο και αν δουλεύουν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό θα διασφάλιζε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θα ήταν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε από την GFS και για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου  SRF δείχνουν ποσοστό ίσως και άνω του 78% των ψηφοφόρων να έχει πει όχι στη συγκεκριμένη πρόταση, με το σκεπτικό πως η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου «αφ' ενός μεν θα είχε πάρα πολύ μεγάλο κόστος στην οικονομία της χώρας και αφ' ετέρου θα αποσυνέδεε την παραγωγικότητα με τις οικονομικές απολαβές», κάτι το οποίο, όπως δήλωσαν, θεωρούν εσφαλμένο καθώς «θα υπονόμευε το υφιστάμενο οικονομικό μοντέλο αλλά και την κουλτούρα της εργασίας».

O ίδιος ο Haeni ήδη αναγνώρισε την ήττα του, ωστόσο δήλωσε πως το ότι κατάφερε να προκαλέσει δημοψήφισμα και για ένα τέτοιο θέμα, από μόνο του αποτελεί μια «ηθική νίκη».

«Ως επιχειρηματίας είμαι ρεαλιστής», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους, δηλώντας ταυτόχρονα εξαιρετικά ικανοποιημένος αφού όπως δήλωσε, το ποσοστό που ο ίδιος περίμενε να υποστηρίξει την πρότασή του θα κυμαινόταν στο 15% ενώ τώρα φαίνεται να ξεπερνά το 20 και ίσως ακόμη να φτάσει και το 25%.

Ταυτόχρονα δηλώνει και ικανοποιημένος για τον εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα διεθνή ΜΜΕ στην πρότασή του και στο δημοψήφισμα που αυτή προκάλεσε, κάνοντας λόγο για μια «τάση» που δείχνει να διαμορφώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προχωρά σε δημοψήφισμα για τη θέσπιση ενός «άνευ όρων βασικού εισοδήματος» ωστόσο και άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία δείχνει να εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός τέτοιου μέτρου, λόγω της καλπάζουσας ρομποτοποίησης των γραμμών παραγωγής που μοιραία θα θέσουν ένα τεράστιο τμήμα των πολιτών εκτός εργασίας, με δραματικές συνέπειες.