Πρώτος στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και αφετηρία για την αναθεώρηση είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο προϋπολογισμός του 2013. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει αξιοπιστία και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως και να αλλάξει η κατάσταση στην αγορά, ώστε να υπάρξει ρευστότητα.
 
Ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πλην της εφαρμογής όσων είχαν αποφασιστεί, αλλά και αυτά θα εφαρμοστούν με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Σημείωσε, ακόμα, ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων. Επίσης θα συγκροτηθεί διυπουργική Επιτροπή για τα άτομα με αναπηρία.
 
Σχετικά με την εξεύρεση των 11,6 δισ. για τα έτη 2013-2014, είπε ότι συμφωνήθηκε να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα. Έχουν, πρόσθεσε, πιθανά μέτρα τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά τη συνάντηση με την τρόικα.
 
Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία θα ονομάζεται Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Σχεδιασμού, ενώ συμπλήρωσε ότι αποφασίσθηκε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό θα κινηθούν στο ανώτατο επίπεδο στην Ευρώπη, ώστε να παρουσιαστεί ο άθλος που πέτυχε η Ελλάδα και να ανατρέψει τη λανθασμένη εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη για τη χώρα μας.
 
Επιβεβαιώθηκε «για άλλη μια φορά» ότι τα όσα συμφώνησαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση ρυθμίσεων του Τειρεσία για να ανασάνει η αγορά, καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012- «θα επιχειρήσουμε να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα» είπε σχετικά.
 
Επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως «αναζητούμε και νομίζω ότι θα εξευρεθούν τα ισοδύναμα για την αντιμετώπιση του ειδικού μισθολογίου».
 
Συμφωνήσαμε σε όλα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις και όχι σε συγκεκριμένα μέτρα. Σε ερώτηση για το εάν θα ληφθούν και οριζόντια μέτρα ο υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε.
 
Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε προσχέδιο με κατευθύνσεις για περικοπές δαπανών ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, από το συνολικό ύψος των 11,6 δισ. ευρώ που απαιτούνται βάσει Μνημονίου για τη διετία 2013- 2014.
 
Στο συγκεκριμένο προσχέδιο δεν υπάρχει ανάλυση «κωδικό προς κωδικό» των προς περικοπή δαπανών, αλλά αναφέρεται ότι «θα εξοικονομηθούν τόσα από συντάξεις, τόσα από το εφάπαξ κ.λπ.», όπως σημείωνε χθες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
 
Με βάση την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει, έως και στο «παρά πέντε» της άφιξης -την επόμενη εβδομάδα- της τρόικας στην Αθήνα, την προσπάθεια να συμπληρώσει το «πακέτο» των μέτρων με τα περίπου 4- 4,2 δισ. ευρώ, τα οποία υπολείπονταν έως σήμερα το πρωί.
 
Το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να δώσει μάχη, προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις τόσο για νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όσο και για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων εφέτος, για την κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού.
 
Το επιχείρημα της μεγαλύτερης των αρχικών εκτιμήσεων ύφεσης, προσπάθησε, εκ νέου χθες, να ακυρώσει η καγκελάριος της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι η περαιτέρω συρρίκνωση των «προβληματικών» οικονομιών- όπως η Ελλάδα και η Ισπανία- είναι «απαραίτητη και φυσιολογική εξέλιξη». Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα μέτρα για το τρέχον έτος ζήτησε και η ΕΚΤ στο τελευταίο Eurogroup, συναντώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
 
Οι εν λόγω πιέσεις αναμένεται, πάντως, να ενταθούν, μετά από την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα στην ελληνική οικονομία δεν θα επιτευχθεί εφέτος, προβλέποντας μάλιστα ότι θα υπάρξει απόκλιση της τάξης του 1 με 2 δισ. ευρώ.
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι στην παρούσα φάση και προκειμένου να αποφευχθούν ταμειακά προβλήματα, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι και η εξασφάλιση ενός «δανείου- γέφυρας», για την κάλυψη των ομολόγων ύψους 3,1 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.
 
Την Πέμπτη αναμένεται η τρόικα στην Αθήνα, με τις διαπραγματεύσεις να αναμένονται σκληρές.