Η Μόσχα δεν θέλει διάσπαση της Ουρκανίας τόνισε ο ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με την γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς επανέλαβε ότι η γερμανίδα καγκελάριος είναι «ιδιαίτερα ανήσυχη για τα γεγονότα στην Κριμαία», ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια συνομιλίας του με τη Μέρκελ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις» είπε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου.
Στήριξη στη νέα κυβέρνηση
Η Μέρκελ συνεχάρη, επίσης, τον Αρσένι Γιατσένιουκ, για τον διορισμό του στην πρωθυπουργία της Ουκρανίας και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξή της.
Η Κρ. Βιρτς υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο διορισμός του Γιατσένιουκ «ήταν σημαντικό βήμα», αλλά και «ενθαρρυντικό σημάδι για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να δρα».
Η Μέρκελ σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση».
Η γερμανίδα καγκελάριος έχει αναλάβει ρόλο άτυπου διαμεσολαβητή με τον Πούτιν, έχοντας μιλήσει αρκετές φορές τηλεφωνικά μαζί του.
Λίγα λεπτά αργότερα μετά τις ανακοινώσεις της εκπροσώπου της καγκελαρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας που διαμεσολάβησαν για την υπογραφή συμφωνίας στην Ουκρανία, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εξέφραζαν τη μεγάλη ανησυχία τους για την «ασταθή κατάσταση» στην Κριμαία.
Οι τρεις υπουργοί κάλεσαν το Κίεβο να προσεγγίσει τους Ουκρανούς στα νότια και στα ανατολικά της χώρας και «να λάβει υπόψη όλα τα νόμιμα συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ιδίως στα θέματα γλώσσας».
Αντιδράσεις για τα ακροδεξιά μέτρα
Υπενθυμίζεται ότι οι ουκρανικές προθέσεις για μέτρα ακροδεξιού χαρακτήρα στο Κίεβο, ανάμεσα στα οποία η κατάργηση της αναγνώρισης μειονοτικών γλωσσών, η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος ή η αποποινικοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό και κλιμάκωσαν την ένταση στην Κριμαία.
«Πρέπει να γίνουν όλα τα βήματα για τη μείωση της έντασης στην ανατολική περιοχή και την προώθηση της ειρηνικής συζήτησης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών» ανέφερε η ανακοίνωση των τριών υπουργών, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή τους στην «εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».
«Καλούμε όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να τη θέσει σε κίνδυνο» προσθέτει η ανακοίνωση.
«Πιστεύουμε ότι η πολιτική σταθερότητα και οι μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία απαιτούν ευρεία συναίνεση από όλες τις πλευρές, χωρίς εξαίρεση», δήλωσαν ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς και ο Πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
Η Κομισιόν θέλει πολιτική λύση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στις εντάσεις στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση.
«Η κατάσταση στην Κριμαία θα απαιτήσει πολιτική λύση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων πλευρών» δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
«Θέλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, όλες οι πλευρές να επιδείξουν όσον το δυνατό μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν την ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας» τόνισε.