Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει το όχημα για ανασυγκρότηση και διέξοδο από την κρίση, καθώς το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η παραγωγική ερήμωση και διάλυσή της, τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
«Δεν ήρθαμε εδώ για να κατεδαφίσουμε αυτά που έχουν γίνει, αλλά να δημιουργήσουμε, και κυρίως να επιδιώξουμε συνολικότερη αλλαγή προσανατολισμού του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι θα καταβληθεί σημαντική προσπάθεια να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και αποδοτικά τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου στη βάση αυτών, αν είναι δυνατό, να διαμορφωθεί σύγχρονη βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό.
 
 

Μείωση κόστους παραγωγής
 

Όπως σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης, σε αυτό το πλαίσιο, δύο είναι οι βασικές κατευθύνσεις και αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
 
«Ο αγρότης υφίσταται φορολογική πίεση, η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή, σχεδόν ανυπόφορη γι' αυτούς που είναι ευσυνείδητοι. Το 12.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ νομίζουμε ότι θα είναι σημαντική συνεισφορά στα αγροτικά εισοδήματα» υποστήριξε.
 
 

Αντίθετοι με το εμπάργκο στη Ρωσία
 

Ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές σχέσεις, οι οποίες κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. 
 
«Γι' αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό.

Ήταν αδιανόητο αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες, να έχουμε κείμενο από την Ευρωπαική Ένωση κατά της Ρωσίας, κείμενο που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς την έγκρισή μας. Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.
 

 

Μάχη κατά διαπλοκής
 

Επίσης, ανάφερε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα κινηθεί με απόλυτη διαφάνεια και θα δώσει μάχη κατά των διαπλοκών και των πελατειακών σχέσεων. 
 
Παράλληλα, ευχαρίστησε την απερχόμενη πολιτική ηγεσία για την τελετή παράδοσης-παραλαβής, που δείχνει πολιτικό πολιτισμό, ο οποίος, όπως είπε, θα έπρεπε να επιδειχθεί σε όλα τα επίπεδα.
 
 

Εισόδημα για κατοίκους της υπαίθρου
 

Αποτελεί κοινή πεποίθηση, πλέον, πως η αγροτική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, επισήμανε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, υπογραμμίζοντας ότι βασικοί άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και η διασφάλιση των αγροτοδιατροφικών αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών της χώρας. 
 
«Μέσα από τις πολιτικές που θα κληθούμε αύριο να εφαρμόσουμε θα διασφαλιστεί για τους κατοίκους της υπαίθρου βιώσιμο εισόδημα με ταυτόχρονη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος», σημείωσε.
 
 

Όπλο η ποιότητα
 

Το περιβάλλον είναι αλληλένδετο με την παραγωγική ανασυγκρότηση, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα, που είναι τεράστιο όπλο».
 
Την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και απλούστευσης των διαδικασιών επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να ζήσει από τη γη και τις ομορφιές της.
 
Ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο έργο και τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ευχόμενος να αποτελέσει μία καλή μαγιά για τη συνέχεια. 
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι ως βουλευτής θα στηρίξει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία που θα συγκλίνει στον στόχο ανάδειξης του Έλληνα αγρότη σε πρωταγωνιστή ανάκαμψης της χώρας. «Στον αγροτικό τομέα δεν υπάρχουν ουσιαστικά πράγματα που μας χωρίζουν αλλά χιλιάδες που μας ενώνουν» είπε χαρακτηριστικά.
 
Το πραγματικό δίλημμα της χώρας είναι αν θα προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση ή θα είμαστε γονατισμένοι στους δανειστές, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος προέτρεψε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επιμείνει στην αποκέντρωση των πόρων για να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις στην ελληνική περιφέρεια.