H παράσταση Jesus Christ Superstar, ένα μιούζικαλ 45 ετών που έχει παιχτεί σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως, και αυτές τις μέρες κατεβαίνει στο θέατρο Άκροπολ, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις μερίδας κόσμου οι οποίοι υποστηρίζουν ότι παραβιάζει τα άρθρα 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος και ζητούν την παύση της.

Μάλιστα,  περίπου δύο βδομάδες πριν ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ κατέθεσε μήνυση κατά των συντελεστών της θεατρικής παράστασης που παρουσιάζεται στο Άκροπολ.

Τόσο στις αντιδράσεις αυτές αλλά και στη μήνυση του Μητροπολίτη απαντούν οι εργαζόμενοι στο Άκροπολ και εργαζόμενοι στο χώρο της τέχνης οι οποίοι καλούν το απόγευμα της Πέμπτης σε συγκέντρωση ενάντια στις σκοταδιστικές επιθέσεις εναντίον της θεατρικής παράστασης, όπως σημειώνουν.

 
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση  των εργαζομένων στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ:
 
Στις 9 Φεβρουαρίου 2018, ανέβηκε στο Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ το κλασικό, πολυβραβευμένο μιούζικαλ «JESUS CHRIST SUPERSTAR» των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ 45 ετών που έχει παιχτεί σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως.
 
Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα βρισκόμαστε εν έτει 2018 αντιμέτωποι με παραθρησκευτικές οργανώσεις και σκοταδιστικές αντιλήψεις. Από την πρώτη μέρα, οι ομάδες αυτές προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα φανατικό όχλο ώστε να δημιουργήσουν ακραία επεισόδια, με σκοπό να κατέβει η παράσταση. Βρίσκονται καθημερινά έξω από το θέατρο δημιουργώντας έκρυθμο κλίμα. 
 
Έχουν ήδη επιτεθεί με μπογιές στην πρόσοψη και στη μαρκίζα του θεάτρου και σε αυτοκίνητα συντελεστών της παράστασης.  Με κάθε ευκαιρία εμποδίζουν απλούς θεατές που επιθυμούν να δουν την παράσταση με ακατανόμαστες βρισιές και χειροδικίες. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με προσωπικές απειλές στους ηθοποιούς και με επιθετικές αναρτήσεις όπως «κάψτε το θέατρο».
 
ΑΡΚΕΤΑ! Ως εργαζόμενοι του θεάτρου ΑΚΡΟΠΟΛ, δηλώνουμε πως δεν θα λυγίσουμε στο φόβο που επιδιώκει να σπείρει μια αναχρονιστική ομάδα. Η καθημερινή δράση τους έξω από το θέατρο υπερβαίνει το όποιο δημοκρατικό δικαίωμα διαμαρτυρίας και γίνεται φορέας ανομίας και διοργανωτής πογκρόμ.
Δυστυχώς, παρόλες τις μηνύσεις και αναφορές στην εισαγγελία δεν έχουμε ούτε μία σύλληψη ή προσαγωγή των ατόμων που καθημερινά προβαίνουν σε αυτές τις έκνομες ενέργειες, οι περισσότερες εκ των οποίων διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες παρακολουθούν αμέτοχες.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα της καλλιτεχνικής έκφρασης και το δικαίωμα της προάσπισης της εργασίας μας. 


 
Την Πέμπτη 1/3 στις 18:00, έξω από το θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, οι εργαζόμενοι και συντελεστές της παράστασης θα πραγματοποιήσουμε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καλώντας την πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς της πόλης να πάψουν να παριστάνουν τον «Πόντιο Πιλάτο» και να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση πως ο ΦΟΒΟΣ δεν θα περάσει στην Τέχνη.
 
Τα καλέσματα των Σωματείων: 
 
Οι αντιδράσεις των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, καθώς και η μήνυση που κατέθεσε ο Μητροπολίτης Κυθήρων, κατά των συντελεστών της παράστασης «Jesus Christ Superstar» γυρνάει την Ελληνική κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω. Η μισαλλοδοξία και η φίμωση της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης αποτελούν φαινόμενα εξαιρετικά επικίνδυνα, σε μία εποχή που η ακροδεξιά ρητορική κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με προσωπικές απειλές στους ηθοποιούς, με επιθετικές αναρτήσεις όπως «κάψτε το θέατρο» και εμποδίζουν απλούς θεατές που επιθυμούν να δουν την παράσταση με ακατανόμαστες βρισιές και χειροδικίες
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος στέκεται απαρέγκλιτα απέναντι σε κάθε προσπάθεια λογοκρισίας και στοχοποίησης των συντελεστών της παράστασης. Επιπλέον καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να εξαλειφθούν από τον ποινικό κώδικα οι διατάξεις εκείνες που δίνουν το δικαίωμα να διώκεται η καλλιτεχνική δημιουργία.
 
Η τέχνη που επιλέξαμε να υπηρετήσουμε,
χρειάζεται και να την υπερασπιστούμε.
 
Καλούμε όλους τους πολίτες, δημιουργούς και κοινό να δώσουν δυναμικό παρόν την Πέμπτη 1 Μαρτίου στις 18:00 μ.μ. στο θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11. Βρισκόμαστε απέναντι σε ότι περιορίζει, ελέγχει, λογοκρίνει, καταστέλλει και προσπαθεί να εκφοβίσει τη θεατρική τέχνη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ – ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ & ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ –Ο.Τ.