Την Τρίτη, 26 Μαρτίου, θα εισαχθεί στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου η Οδηγία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (Copyright Directive), για να λάβει την ψήφο των ευρωβουλευτών. Εάν εγκριθεί, εντός των επόμενων 24 μηνών θα πρέπει να έχει υιοθετηθεί στις νομοθεσίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως παρότι η εν λόγω οδηγία συνάντησε μέχρι σήμερα σθεναρές αντιδράσεις από πλήθος μικρών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων τεχνολογίας, κολοσσών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας της ψυχαγωγίας, ομάδων καλλιτεχνών, τεχνικών εμπειρογνωμώνων και εμπειρογνωμόνων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τον τρίλογο, τη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προέκυψε η χειρότερη εκδοχή των προτάσεων αυτών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της οδηγίας εντοπίζεται σε δύο άρθρα, το άρθρο 15 (πρ. 11) και το άρθρο 17 (πρ. 17), που στοχεύουν  ευθέως στην ελευθερία και την ουδετερότητα του διαδικτύου. Τα δύο άρθρα αποσυναρμολογούν το διαδίκτυο όπως το γνωρίζαμε, περιορίζοντας σημαντικά θεμελιώδη δικαιώματα όπως το κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη, ενισχύουν τους ισχυρούς και δημιουργώντας νομικό χάος.

Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς (GUE/NGL) κατέθεσαν την περασμένη Τετάρτη σειρά τροπολογιών για την βελτίωση των διατάξεων της οδηγίας, για την οποία η ευρβουλευτές θα ψηφίσουν την προσεχή Τρίτη. Μεταξύ αυτών, η πρότασή τους για το άρθρο 13 (που έχει πλέον μετονομαστεί σε άρθρο 17) είναι η παντελής διαγραφή του. Την εν λόγω τροπολογία υπογράφουν, μεταξύ άλλων, η Σοφία Σακοράφα, ο Νίκος Χουντής και η Κωνσταντίνα Κούνεβα από τη μεριά των Ελλήνων ευρωβουλευτών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου δεν συνυπογράφουν, καθώς ούτε και ο Κώστας Χρυσόγονος, που επίσης ανήκουν στην ευρωομάδα της Αριστεράς.

Διαβάστε το έγγραφο των τροπολογιών που κατατέθηκε από την ευρωομάδα της Αριστεράς:

«Πρόκειται για ένα άρθρο του οποίου ο σκοπός, αν και φαίνεται να είναι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων θα δημιουργήσει μια μηχανή λογοκρισίας που θα περιορίζει όλες τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο» εκτίμησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του TPP η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής και υποψήφια με το ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα.

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, με αφορμή την εξέταση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 26ης Μαρτίου, της Οδηγίας για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (Copyright Directive), που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ελεύθερου διαδικτύου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στις 26 Μαρτίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα κριθεί το μέλλον του ελεύθερου διαδικτύου. Κομισιόν και Συμβούλιο, μέσω της Οδηγίας για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, θέλουν να βάλουν φραγμούς στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης στο διαδίκτυο, για να ικανοποιήσουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα ισχυρών πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου. Θέλουν να θεσπίσουν μηχανισμούς ελέγχου της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία εκμεταλλεύονται, αντί για τους άμεσους παραγωγούς, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Λαϊκή Ενότητα υπερασπίζεται το ελεύθερο διαδίκτυο ως μια κοινωνική κατάκτηση και αντιστέκεται σε κάθε μορφή λογοκρισίας και ελέγχου του. Μαζί με ευρωβουλευτές της Αριστεράς καταθέσαμε τροπολογία διαγραφής του άρθρου 13 για τα φίλτρα αναφόρτωσης, την οποία καλούμε όλους τους ευρωβουλευτές να υπερψηφίσουν».