Όπως παραδεχόταν αργά χθες το βράδυ, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, η απόλυτα αρνητική στάση των εκπροσώπων των δανειστών στο ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων βρίσκεται στον αντίποδα των εξαγγελιών τόσο του Πρωθυπουργού όσο και μελών της Κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, λέει το naftemporiki.gr.

«Εθεσαν θέμα για φόρους, ότι βγαίνετε και έχετε πει τόσα και τόσα» είπε το ίδιο στέλεχος αναφερόμενος στις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που έκαναν λόγο για φορολογικές ελαφρύνσεις.


Την ίδια μάλιστα ώρα, που ο Πρωθυπουργός, από το βήμα του συνεδρίου του Economist αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόθεση της Κυβέρνησης να αρχίσει να μειώνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις, χωρίς παράλληλα να θέτει σε κίνδυνο τα πλεονάσματα που πέτυχε η χώρα.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η αγωνία και ο μεγάλος φόβος της Τρόικας, είναι με το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής, να υπάρξει χαλάρωση και επιστροφή στα χρόνια προ κρίσης.
Στη χθεσινή πρώτη δίωρη συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, γράφει το capital.gr, οι δανειστές ζήτησαν και έλαβαν εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα και τις φήμες περί φοροελαφρύνσεων. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έλαβαν την σαφή διαβεβαίωση από τον Γκίκα Χαρδούβελη ότι δεν υπάρχει από τον ίδιο καμία τέτοια πρόθεση, παρά τις αναφορές στον Τύπο, ούτε κάποια δημόσια τοποθέτηση και ότι πρέπει να προηγηθεί η διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και μετά «να ελαφρύνουμε τα βάρη».
 
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές των δανειστών στο τραπέζι της χθεσινής συζήτησης τέθηκε από ελληνικής πλευράς  αίτημα συγκεκριμένων αλλαγών – παρεμβάσεων, για τους «μη αποδοτικούς» φόρους. Επισημάνθηκε από στελέχη που μετείχαν στην συνάντηση η ανάγκη να εξεταστεί ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης (αίτημα είχε τεθεί και το 2013 καθώς ο φόρος δεν αποδίδει) αλλά και η ανάγκη διατήρησης του ΦΠΑ στο 13% για να τονωθεί ο τουρισμός (το μέτρο ανανεώνεται ετησίως). Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ουσιαστικά τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στην μεγάλη, πέμπτη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.
Οι δανειστές έδωσαν χθες εύσημα για την έξοδο στις αγορές παρά την κρίση στην Πορτογαλία αλλά και για τη ΔΕΗ, παρουσίασαν όμως και τα 15 καυτά θέματα της πέμπτης αναθεώρησης και οι περισσότερες από 600 εκκρεμότητες του β΄ τριμήνου (σε αυτές τον Σπετέμβριο θα προστεθούν και οι εκκρεμότητες του 3ου τριμήνου). Εκαναν επίσης σαφές ότι επιμένουν για  την μνημονιακή δέσμευση να ισχύσει και το 2015 η έκτακτη εισφορά, και για παρεμβάσεις που θα εξισώνουν ενδεχόμενη «απώλεια» από τα  ειδικά μισθολόγια.