Κατά τη σημερινή ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχτηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις νέες δικογραφίες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενώ τα ονόματα στις δικογραφίες προέρχονται από την κυβερνητική παράταξη, ο ίδιος υποστήριξε πως «η βασική δουλειά της κυβέρνησης είναι να κάνει πράξη το “ως εδώ”, να βάλει μια γραμμή σε μία διαχρονική παθογένεια, το “ως εδώ” στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση, με τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ».

Στο σημείο αυτό, βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στην αντιπολίτευση κατηγορώντας ορισμένα κόμματα που δεν ψήφισαν αυτή τη μεταρρύθμιση πως είναι αυτοί που αντιδρούν τώρα. «Βλέπω κάποια παλιά στελέχη όλων των κομμάτων που ανακάλυψαν τώρα το ρουσφέτι και το τηλεφώνημα για εξυπηρέτηση ψηφοφόρων» είπε, επιχειρώντας να υποβιβάσει τη σημασία του θέματος.

Μάλιστα, προσέθεσε ότι δεν πρέπει να ριχτεί στην πυρά το σύνολο των ανθρώπων που «ενδιαφέρθηκαν για συμπολίτες τους, αλλά να μείνουμε σε αυτούς που έκαναν κάτι παράτυπο». Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να ακούσουμε την κοινωνία, η κοινωνία άφησε πίσω της αυτά τα φαινόμενα, σήμερα είναι 2026 και όχι 2016 ή 2006 ή 1986».

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με πιθανές παραιτήσεις υπουργών είπε «ας μη βιαζόμαστε, να δούμε εάν πράγματι αναφέρονται εν ενεργεία κυβερνητικά στελέχη. Δεν θα αποφύγουμε να απαντήσουμε σε κανένα ερώτημα, είναι πολύ νωρίς, όταν υπάρχει εικόνα θα δοθούν απαντήσεις και θα καλύψουν την κοινωνία».

«Η ΝΔ έχει αρχή να γίνονται δεκτά τα αιτήματα άρσης ασυλίας και αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων επτά ετών» ισχυρίστηκε στη συνέχεια. Όσον αφορά τα ονόματα που ακούγονται για τη δικογραφία, σχολίασε ότι δεν απαντά σε φήμες και τόνισε πως η διαφορά του άρθρου 86 με την άρση ασυλίας είναι ότι η Βουλή κάνει την ποινική αξιολόγηση για τη διαδικασία άρσης ασυλίας υπουργών ενώ στην περίπτωση των βουλευτών η δικαιοσύνη ζητά την άρση ασυλίας. Μιλώντας για τις περιπτώσεις Βορίδη-Αυγενάκη, υποστήριξε ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο, και ότι η κυβέρνηση ακολούθησε το Σύνταγμα.

«Στις περιπτώσεις υπουργών πρέπει να γίνει αξιολόγηση. Αν βρεθούν ενδείξεις θα ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86, αν όχι δεν θα στείλουμε ανθρώπους να δικαστούν επειδή το θέλει η αντιπολίτευση. Είναι δυο διαφορετικές περιπτώσεις των υπουργών και των βουλευτών. Επί των ημερών μας παραπέμφθηκαν δυο υπουργοί του δικού μας κόμματος οι κ.κ. Καραμανλής και Τριαντόπουλος» είπε ο κ. Μαρινάκης, εγείροντας ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει παρόμοιες τακτικές – ξεπλύματος.

Προσέθεσε ότι «για να κρίνουμε έναν υπουργό ή βουλευτή πρέπει να δούμε γιατί κατηγορείται ή τι έχει κάνει. Το να καταδικάζουμε πολιτικά κάποιον πριν ενημερωθούμε είναι ανεύθυνο και ανέντιμο. Πρέπει να δούμε πρώτα τι έχει αυτή η δικογραφία. Δεν θυμάμαι άλλη κυβέρνηση να έχει δώσει δικαίωμα σύστασης εξεταστικής στην αντιπολίτευση».

Επιχειρώντας να πείσει ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί «διαχρονική παθογένεια», είπε ότι δεν είναι μόνο οι βουλευτές που πήραν τηλέφωνο να βοηθήσουν κάποιον, ούτε είναι αποκλειστικά «γαλάζια παθογένεια» διότι εάν ήταν -όπως ανέφερε-δεν θα είχε πληρώσει η Ελλάδα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 20ετίας για παράνομες επιδοτήσεις. Δεν ευθύνεται, όπως υποστήριξε, η ΝΔ για τους κουμπάρους του Ανδρουλάκη, ούτε ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχετικά με το αν μετά τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «σε καμία περίπτωση».