Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, ο κ. Χριστοδούλου δεν δίστασε να χαρακτηρίσει«ατυχή έκφραση» την σχετική αναφορά του κ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», όσον αφορά το δυσμενές κλίμα που διαμόρφωνε εις βάρος της Ελλάδας.
Επιπλέον, διατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς τις ενστάσεις του για συγκεκριμένους χειρισμούς: «Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να “μαζεύουν” στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς», κατέθεσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «έτρεχα να βγάλω ένα ομόλογο όσο μπορούσα, ό,τι σηκώσω, για να μπορέσουμε να έχουμε, τουλάχιστον όταν σκάσει αυτό, το ταμείο μας γεμάτο, διότι άλλο να είσαι “βρεγμένος” με το ταμείο άδειο και άλλο “βρεγμένος” με το ταμείο γεμάτο».
«Φωτογράφισε» τον Γ. Παπανδρέου
Ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Π. Κουρουμπλή ο μάρτυρας μεταφέροντας το διαταραγμένο κλίμα που επικρατούσε στην αγορά, είπε ότι «όταν βλέπεις και έχεις να κάνεις με την αγορά, πρέπει να κρατήσεις μία στάση πόκερ, γιατί πρέπει να κερδίσεις και να διατηρήσεις τη ψυχραιμία της αγοράς, τη θετική στάση της αγοράς και να μην τρομάζεις την αγορά γιατί μετά σου γυρίζει μπούμερανγκ».
Και πρόσθεσε: «Ήταν τότε που ενώ είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση της δεκαετίας, έγιναν κάποια σχόλια ότι εμείς εάν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία, θα πάμε στο IMF (ΔΝΤ). Ήταν μία ατυχής τοποθέτηση για τις αγορές, γιατί οι αγορές ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κλπ., ξαφνικά έλεγαν “καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο IMF; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;”. Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται».
Ο κ. Κουρουμπλής τον ρώτησε: «Βλέπετε ότι οι αγορές αντιδρούσαν σε κάποια, αν θέλετε έστω και ως υπονοούμενο, απειλή ότι η Ελλάδα άμα δεν μας δώσετε, θα πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;». Και ο κ. Χριστοδούλου απάντησε: «Σωστά. Εγώ δεν μίλησα για IMF. Απλώς έλεγα ότι μη μιλάτε για IMF»! Ενώ όταν ρωτήθηκε ποιος μίλησε για ΔΝΤ αρκέστηκε να πει: «Κυβερνητικός παράγοντας». Ο διάλογος που ακολούθησε είχε ως εξής:
– Αθ. Πλεύρης: «Ποιος;».
– Π. Χριστοδούλου: «Εσείς είστε πολιτικοί, οι επικεφαλής σας».
– Π. Κουρουμπλής: «Δεν θυμάστε ποιος την έκανε;».
– Π. Χριστοδούλου: «Εγώ θυμάμαι, αλλά δεν είμαι πολιτικός».
– Π. Κουρουμπλής: «Ο υπουργός Οικονομικών την έκανε;».
– Π. Χριστοδούλου: «Όχι, όχι».
– Π. Κουρουμπλής: «Πείτε μας, ποιος την έκανε».
– Π. Χριστοδούλου: «Εγώ απλώς αρκέστηκα σαν τεχνοκράτης να πω “μη μου χαλάτε την αγορά”».