Συγκεκριμένα, αναφορικά με την Ελλάδα ο Padoan τονίζει ότι «τα πάντα μπορεί να συμβούν στην Ελλάδα», το πιο προβληματικό μέλος της ευρωζώνης, και ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας χρειάζεται να εφαρμόσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις.

Αυτή τη στιγμή, η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την τρύπα των 11 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της.

«Η Ελλάδα έχει χάσει πολλές ευκαιρίες να εμφανίσει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τίποτα σοβαρό δεν συνέβη σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι το εννοεί πως θα λάβει αποτελεσματική δράση», πρόσθεσε.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση όντως αναλάβει δράση, θα πρέπει να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος. «Και με δεδομένη την αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών παγκοσμίως, αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις περισσότερες άλλες κυβερνήσεις».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ διεμήνυσε ακόμη ότι η ευρωζώνη πρέπει να αποδείξει ότι θα κάνει ότιδήποτε χρειαστεί για να κρατηθεί ανέπαφη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η χορήγηση τραπεζικής άδειας στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης θα ήταν ένας τρόπος να διακηρύξει ότι έχει τα μέσα και τη θέληση να σταθεροποιήσει τις αγορές ομολόγων προκειμένου να δώσει περισσότερο χρόνο στη διαδικασία μεταρρύθμισης που λαμβάνει χώρα.

Όπως τόνισε ο Padoan, ο ΟΟΣΑ συμφωνεί με τις νέες δυσοίωνες προοπτικές του ΔΝΤ για την οικονομία παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι μαζί με τις ανησυχίες για την ευρωζώνη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες, χάνει το ρυθμό τους.

Χαιρέτισε ακόμη την πρόσφατη δέσμευση της ευρωζώνης να κινηθεί προς μια τραπεζική ένωση και να αποτρέψει την επανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών, με την ταυτόχρονη αύξηση των επιπέδων του κρατικού χρέους. Αλλά πρόσθεσε ότι η πρόοδος για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων υπήρξε αργή, και οι επενδυτές έχουν γίνει «ανυπόμονοι».

«Η κρίση μας λέει ότι προκειμένου να υπάρχει μια βιώσιμη νομισματική ένωση, χρειάζεται και τραπεζική ένωση και πολύ ισχυρή δημοσιονομική ενοποίηση. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μια νύχτα», πρόσθεσε.