Ως «νομοσχέδιο που παρέχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, τόσο για γιατρούς όσο και για ασθενείς» περιέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός, Ασημίνα Γκάγκα, την νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας», την οποία επεξεργάζεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Μιλώντας μετά την ακρόαση των ενδιαφερομένων φορέων, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στα άρθρα που δίδουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), αλλά και την προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7), η κα Γκάγκα είπε ότι «ακούγονται στη δημόσια συζήτηση δύο διαφορετικά πράγματα, το ένα, να προασπίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, και το άλλο είναι να προασπίσουμε τους ιδιώτες». «Εμείς θέλουμε να κάνουμε και τα δύο. Να προασπίσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας, και να προασπίσουμε τους ιδιώτες» ανέφερε σχετικά, τονίζοντας πως «με το νομοσχέδιο μας δίνουμε περισσότερες επιλογές και έναν βαθμό ελευθερίας που δεν υπήρχε» (!)

«Δεν μειώνουμε καθόλου την πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων. Ίσα-ίσα την αυξάνουμε. Δεν αλλάζουμε τίποτα. Και τι μας λένε οι συνδικαλιστές μας; Αυτοί που εκπροσωπούν τους γιατρούς μας; Ότι θα κάνουν οι γιατροί άγρα πελατείας. Και ότι οι ειδικευόμενοι θα χρησιμοποιηθούν για φθηνή εργασία. Ειλικρινά, με αφήνει άφωνη» είπε και αναφερόμενη στις σημερινές κινητοποιήσεις, σχολίασε πως «οι συνδικαλιστές μας κάνουν σήμερα μια τετράωρη στάση εργασίας και, με τα πρώτα στοιχεία που έχω, η συμμετοχή ήταν κάτω από 1%. Αυτή είναι η συμμετοχή, αυτοί είναι το πόσο καλά αντιπροσωπεύουν τους γιατρούς και τους υγειονομικούς, αυτοί που φέρονται ως συνδικαλιστές-εκπρόσωποι των γιατρών και των νοσοκομείων μας».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής από τα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων, με τη ΝΔ να ψηφίζει ναι, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να ψηφίζουν όχι.

Να υπενθυμίσουμε πως οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και τα σχετικά σωματεία έχουν επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι εστί το εν λόγω νομοσχέδιο. Χαρακτηριστική ήταν και η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις αρχές Νοεμβρίου στην εκπομπή του ΤΡΡ «Κοινωνία Ώρα Press» ο Γιάννης Γαλανόπουλος, χειρουργός ορθοπεδικός στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα και μέλος της ΟΕΝΓΕ. Περιγράφοντας βασικά σημεία του νομοσχεδίου, είχε πει: «Έχει διάφορες διατάξεις. Από τις πιο σημαντικές είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ιδιωτικό έργο για τους γιατρούς του δημοσίου και θέσεις μερικής απασχόλησης. Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Μας πετάει ένα τυράκι ότι μπορείς να βγάλεις χρήματα από τον κόσμο και μας ξεκόβει το να αυξήσει τους μισθούς μας στα όρια που έχουν θέσει τα δικαστήρια μας, στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα». «Μας πετάει το τυράκι ότι μπορείς να βγάλεις χρήματα από τον κόσμο. Κάνουν τους γιατρούς να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις του συστήματος και να οδηγήσουν τους ασθενείς το απόγευμα στο ιδιωτικό τους ιατρείο», σχολίαζε.