X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού – Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για τους εργαζόμενους στην Τέχνη

Με σειρά δράσεων - κινητοποιήσεων και συνέχιση του αγώνα τους θα «γιορτάσουν» οι άνθρωποι της Τέχνης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού. Καλλιτεχνικά σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε κινητοποιήσεις, απέναντι στις ολιγωρίες και τα «ελλειπή και ανεπαρκή μέτρα» της κυβέρνησης.
|

Οι δράσεις στην Αθήνα:

 • Στις 7:00 το πρωί της Πέμπτης , στο Σύνταγμα, μουσική δράση που συντονίζεται από την ομάδα δράσεων της πρωτοβουλίας Support Art Workers και η οποία σηματοδοτεί και την έναρξη των κινητοποιήσεων για το υπόλοιπο της ημέρας.

 • Αμέσως μετά, η κεντρική κινητοποίηση της ημέρας, στις 12:00, στο Υπουργείο Πολιτισμού. «Υποστηρίζουμε μαζικά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που κάλεσε η ΠΟΘΑ και η οποία θα οδηγήσει σε πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή. Ας εντατικοποιήσουμε τη συμμετοχή μας έξω από το ΥΠΠΟ και ας ορίσουμε την πορεία ως σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων των κινητοποιήσεων της ημέρας. Ας είμαστε ΟΛΟΙ εκεί» αναφέρουν συγκεκριμένα.
 • Στις 19:00 το απόγευμα, στο Θησείο, «συμμετέχουμε στη δράση που κάλεσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και το ΣΕΘΕΑ, με αφορμή την Ημέρα του Πολιτισμού. Για την οργάνωση αυτής της δράσης, είναι αναγκαία η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2103817369, 2103833742 και στο email [email protected]»

Οι κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις:

▪️ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 11.00 Πλατεία Αριστοτέλους (παραλία)
▪️ΠΑΤΡΑ:20:00 Πλατεία Γεωργίου
▪️ΞΑΝΘΗ: 19.00 Κεντρική πλατεία
▪️ΛΑΡΙΣΑ: 12.30 Α’ Αρχαίο Θέατρο
▪️ΚΥΠΡΟΣ: 18.30 Πλατεία Φανερωμένης Λευκωσία
▪️BOΛΟΣ: 19.00, Πλατεία Αγ. Νικολάου

Παράλληλα, την Τετάρτη, η πρωτοβουλία καλλιτεχνών, Support Art Workers, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την ανάλυσή της για τα «μέτρα 100 εκατ.» του υπουργείου Πολιτισμού, ως απάντηση στις εξαγγελίες της υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Τα αιτήματά τους:

 • Να συμπεριληφθούν άμεσα όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800€ από την πρώτη φάση αναδρομικά και για όλη τη διάρκεια της κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια (ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικούς κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικούς ζωντανού θεάματος και ακροάματος και άλλους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα), ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή να μη γίνει κανένας διαχωρισμός με βάση το είδος της σύμβασης.
 • Να δοθεί επίδομα ανεργίας στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να εξασφαλιστεί πλήρης ασφαλιστική ικανότητα και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για όλους ανεξαιρέτως τους πληττόμενους από την κρίση (υγειονομική και οικονομική).
 • Να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις και η μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου.
 • Για το Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού να ξεκινήσει ένας διάλογος από την αρχή με τα σωματεία για την κάθε ειδικότητα ξεχωριστά ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης αποτύπωση των ενεργών επαγγελματιών του Πολιτισμού και να μην αποτελέσει άλλοθι για περαιτέρω καθυστέρηση για την εφαρμογή ειδικών μέτρων στήριξης.
 • Οι εργαζόμενοι του χώρου αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή την προχειρότητα με την οποία οργανώθηκε η πλατφόρμα για την εγγραφή τους στο Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ένα εργαλείο που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στη χαρτογράφηση και οργάνωση του κλάδου μας, εξελίσσεται σε φιάσκο.
 • Στηλιτεύσαμε από την πρώτη στιγμή τις παλινωδίες του Μητρώου με τον τρόπο που εξαγγέλθηκε και παρουσιάστηκε. Ο βιαστικός και ελλειμματικός τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκε το Μητρώο μη περιλαμβάνοντας βασικές ειδικότητες του χώρου, αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη για το χώρο μας και κάτω από τις , διαμαρτυρίες σύσσωμου και ενωμένου του χώρου του πολιτισμού το Υπουργείο αναγκάστηκε σε αναδίπλωση.
 • Η σωστή δημιουργία του Μητρώου είναι σαφές λοιπόν ότι χρειάζεται κάποιο χρόνο, ώστε αυτό να αποτελέσει ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για το μέλλον όλων των εργαζομένων. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να συνδεθεί με τα αμεσότατα μέτρα στήριξης τα οποία χρειάζεται ο χώρος. Η δημιουργία ενός τέτοιου Μητρώου με τρόπο σαφή, καθαρό, δίκαιο και δημοκρατικό, που προϋποθέτει μία ακριβή και προσεκτική καταχώριση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού, ανά κλάδο και ειδικότητα, είναι απολύτως απαραίτητη. Έτσι θα έχουμε στα χέρια μας όλοι, ένα ισχυρό εργαλείο και ένα ισχυρό επιχείρημα ώστε, μεταξύ άλλων, αν παραστεί ανάλογη ανάγκη στο μέλλον να μην υπάρχει στον χώρο του Πολιτισμού απολύτως κανένας εργαζόμενος «αόρατος» σε καμία ηγεσία του ΥΠΠΟ, τωρινή ή μελλοντική.
 • Ζητάμε ακόμα σε ό,τι αφορά στις παραγωγές που θα γίνουν την περίοδο αυτή:
 • Σχέδιο διάρκειας με μέριμνα για όλους τους εργαζόμενους και για όσους δεν εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης, να συνεχιστούν οι συμβάσεις στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
 • Να αποκλειστούν από τις επιχορηγήσεις εκείνες οι περιπτώσεις για τις οποίες, κατόπιν ελέγχου τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, θα προκύψει παραβίαση των εν γένει εργασιακών υποχρεώσεων (αδήλωτες πρόβες, ωράρια, αποδοχές κτλ). Τονίζουμε ως εκ τούτου ιδιαιτέρως ότι στο χώρο του πολιτισμού η κρίση είναι βαθύτερη τόσο για λόγους αντικειμενικούς, όσο και διότι επηρεάζεται από την υπάρχουσα κατάσταση που τροφοδοτεί ένα απαράδεκτο καθεστώς ανομίας και υπερεκμετάλλευσης, η κρίση της πανδημίας δεν πρέπει να γίνει αφορμή για ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
 • Να εκδοθούν πλήρεις και σαφείς οδηγίες μετά από εισήγηση του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν το σύνολο των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις παραγωγές και να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος, ότι οι κανόνες αυτοί τηρούνται.
 • Τέλος ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού να σταματήσει την στοχοποίηση συναδέλφων που ενδεχομένως εργαστούν σε δημόσιους φορείς ή επιδοτηθούν οι παράγωγες τους

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις