Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων «AFP», ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς, υποστήριξε ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο αριθμός αυτός είχε διαμορφωθεί στα 60 εκατομμύρια ανθρώπων, ωστόσο η νέα εκτίμηση θέτει τον αριθμό ακόμα ψηλότερα και κυμαινόμενο από 70 έως 100 εκατομμύρια. Μάλιστα όπως δήλωσε ο Μαλπάς, «ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί» εάν επιδεινωθεί η πανδημία ή συνεχιστεί.
Πρόσθεσε ακόμα ότι η συγκεκριμένη κατάσταση καθιστά «επιτακτική ανάγκη» οι πιστωτές να προχωρήσουν σε «κούρεμα» του χρέους φτωχότερων χωρών πηγαίνοντας έτσι πιο μακριά από τις εκκλήσεις να παραταθεί το μορατόριουμ που κηρύχθηκε όσον αφορά την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους των κρατών που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση. Ωστόσο, περισσότερες χώρες θα υποχρεωθούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.
Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, «οι ευπάθειες που συνδέονται με το χρέος είναι υψηλές και η ανάγκη να υπάρξει φως στο τέλος της σήραγγας έτσι ώστε να μπορούν να έρθουν νέοι επενδυτές, είναι σημαντική».
Τα κράτη μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) έχουν ήδη αποφασίσει από τον Απρίλιο αποφάσισαν τον Απρίλιο την αναστολή ως το τέλος του έτους, της αποπληρωμής των οφειλών των φτωχότερων χωρών, ενώ υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη αναφορικά με την επέκταση αυτού του συμφώνου, μέχρι την επόμενη χρονιά.
Ωστόσο ο Μαλπάς υπογράμμισε ότι αυτό δεν καθίσταται αρκετό δεδομένου ότι η οικονομική ύφεση σημαίνει ότι οι χώρες, οι οποίες ήδη αγωνίζονται να παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες τους, δεν θα είναι σε καλύτερη θέση να εξυπηρετήσουν τις πληρωμές.
Ειδικότερα όσον αφορά το «κούρεμα» χρέους, είπε ότι το μέγεθός του θα εξαρτηθεί από τη κατάσταση κάθε χώρας, ωστόσο τόνισε ότι η πολιτική «έχει ιδιαίτερο νόημα» και πρόσθεσε ότι η συνειδητοποίηση αυτής της ανάγκης θα γίνεται ολοένα και εμφανέστερη ειδικά για τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω χρέους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου, έχει δεσμευτεί να δώσει συνολικά 160 δισ. για την ενίσχυση 100 χωρών μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε αυτές να κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους, ενώ ήδη 21 δισ. έχουν ήδη αποταμιευτεί.
Παρόλα αυτά η ακραία φτώχεια χαρακτηριζόμενη βάσει λιγότερου από 1,90$ κέρδους ανά ημέρα, εξακολουθεί να αυξάνεται. Αυτή η κατάσταση σύμφωνα με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, οφείλεται σε συνδυασμό της καταστροφής θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των ζητημάτων εφοδιασμού λόγω της πανδημίας, πράγμα που καθιστά δυσκολότερη την πρόσβαση σε τρόφιμα. «Όλα αυτά συμβάλλουν στην ώθηση των ανθρώπων πίσω στην ακραία φτώχεια όσο περισσότερο επιμένει η οικονομική κρίση», σημείωσε ο Μαλπάς.