Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως δεν αναμένουν από την νεοεκλεγμένη ηγεσία των ΗΠΑ να απορρίψει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, σχεδόν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν παγωμένα.
 
«Ο διάλογος με τις ΗΠΑ, σχεδόν σε κάθε επίπεδο, έχει παγώσει. Δεν έχουμε καμία επικοινωνία μεταξύ μας, παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
 
Η ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έρχεται μετά από μία σειρά ισχυρών δημοσίων δηλώσεων αμερικανών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του Ομπάμα, την παραδοχή του FBI και της CIA πως πιστεύεται πως η Ρωσία εμπλέκεται στο χακάρισμα των email της Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
 
Την Τρίτη, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακ Κέην δήλωσε πως η εμπλοκή της Ρωσίας στο χακάρισμα των συστημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τις εκλογές, απειλεί να «καταστρέψει τη Δημοκρατία» στην παρούσα της μορφή. Ο γερουσιαστής προειδοποίησε επίσης πως σύντομα μπορεί να υπάρξει «ξήλωμα της παγκόσμιας τάξης», και επέκρινε την «απόλυτη αποτυχία της αμερικανικής ηγεσίας» να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Μόσχα.
 
Σύμφωνα με το RIA, ο Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι MIR TV, πως δεν γνωρίζει εάν ο Πούτιν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία το 2018. «Τα κεφάλια μας πονούν εξαιτίας του φόρτου εργασίας, και κανείς δεν σκέφτεται ή μιλάει για εκλογές» δήλωσε ο Πεσκόφ. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν από τον Πούτιν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.