Η υπόθεση ξεκινά πριν από δύο χρόνια καθώς έχει παγώσει από το ελεγκτικό συνέδριο η διαδικασία της προμήθειας πετρελαίου, που γίνεται με διεθνή διαγωνισμό, μια διαδικασία που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
 
Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα όταν οι 210 σπουδαστές που διαμένουν στις εστίες του ιδρύματος, έλαβαν προθεσμία απο το Πρόεδρο του Ιδρύματος να αποχωρήσουν από αυτές μέχρι το Μάρτιο καθώς λόγω της έλλειψης πετρελαίου έκαναν χρήση ίδιων μέσων για να ζεσταθούν με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται το δίκτυο παροχής ρεύματος και δημιουργούνται μικροατυχήματα. 
 
“Εμείς δεν θα αποχωρήσουμε. Κάποια παιδιά δεν έχουν καμία δυνατότητα. Θα μείνουμε εδώ. Θα κάνουμε το οτιδήποτε για να παραμείνουμε διαμηνύει, μιλώντας στο alterthess το μέλος του Δ.Σ των εστιών Χρυσοβαλάντης Παπανικολάου, ο οποίος επίσης διαμένει στο χώρο και είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα του.
 
“Εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχουμε θέρμανση, ούτε ζεστό νερό αν δεν υπάρχει ήλιος καθώς το κτίριο διαθέτει μόνο ηλιακούς”, λέει.
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου κάποιοι σπουδαστές έχουν προμηθευτεί ηλεκτρικά σώματα και αερόθερμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κρύο ενώ δεν είναι λίγοι οι χώροι στους οποίους στάζει νερό με αποτέλεσμα η υγρασία να έχει δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα μούχλας.
 
Λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου παροχής ρεύματος συχνά οι οικότροφοι μένουν όχι μόνο χωρίς θέρμανση αλλά και χώρις ρεύμα.
 
“Πέφτουν οι ασφάλειες. Μετά τις 3 δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία με αποτέλεσμα να κάνουμε μόνοι μας ότι μπορούμε με σοβαρό κίνδυνο για την προσωπική μας ασφάλεια”, αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.
 
Μάλιστα πριν λίγο καιρό ένα αερόθερμο κάηκε, όπως λέει, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά ένα δωμάτιο.
 
“Ευτυχώς το προλάβε γρήγορα. Ευτυχώς η κοπέλα δεν κοιμόταν και μας ειδοποίησε και προλάβαμε τα χειρότερα”, προσθέτει.
 
Ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί την ευθύνη για ενδεχόμενο σοβαρό ατυχήμα έστειλε σχετική επιστολη στο αρμόδιο υπουργείο ενώ κοινοποίησε αίτημα στους οικότροφους πως πρέπει να εγκαταλείψουν το κτίριο μέχρι τη 1η του Μάρτη.
 
“Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουμε καμία ενημέρωση ή δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα για το μέλλον των εστιών, ούτε για το αν υπάρχει πρόθεση να μεταφερθούμε σε άλλο μέρος”, υπογραμμίζει και προσθέτει “είμαστε στον αέρα”.
 
Τέλος είναι χαρακτηριστικό πως το πρόβλημα της θέρμανσης δεν αφορά μόνο τις εστίες αλλά και όλα τα υπόλοιπα κτίρια, τις βιβλιοθήκες, τα εργαστήρια και τα γραφεία με τους 16.000 φοιτητές και τους 450 καθηγητές και εργαζόμενους να δουλεύουν σε παγωμένα κτίρια για ένα κόστος που υπολογίζεται στα 480.000 ευρώ και με βασική ευθύνη της Περιφέρειας.
 
Κ.Μ