«Εδώ και τόσα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεν μπορούν να λύσουν το θέμα της υγείας. Και μέχρι τώρα δεν έχει λυθεί. Εμείς είχαμε κάνει κάποιες προτάσεις και δεν αφήνω κανέναν τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ να πει ότι είναι δικές τους. Η πρόταση ήταν της ΕΙΝΑΠ για Κέντρα Υγείας αστικού τύπου. Σήμερα το είπε ο Άδωνις, το παραδέχτηκε σε κανάλι ότι ήταν πρότασή μας τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου να μπορούν να βοηθήσουν τα νοσοκομεία τριτοβάθμια στις γενικές εφημερίες και ο κόσμος που πάει εκεί που μπορεί να εξυπηρετηθεί από αυτά τα Κέντρα Υγείας, που θα έχουν τις δυνατότητες, να μπορέσουν να εξυπηρετείται ο κόσμος και να μην έχουμε τις αναμονές 10 ώρες. Αυτό ήταν μία εισήγηση δική μας, μία από τις εισηγήσεις μας από την πρώτη μέρα που συναντηθήκαμε. Ξέρουμε τι σημαίνει ράντζα. Ξέρουμε τι σημαίνει αναμονές. Μιλάνε οι γιατροί που έχουμε καθίσει 18 ώρες στα επείγοντα και έχουμε άποψη και μπορούμε να μιλάμε. Επειδή λοιπόν δεν είμαστε γιατροί γραφείων, γι’ αυτό λοιπόν κάναμε αυτές τις προτάσεις, Αυτή την πρόταση την πήρε και την προχωρεί. Για μας είναι πολύ σημαντική. Το 20% των ασθενών είναι αυτοί που μπαίνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία, άντε και το 50% να πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Το άλλο 50% μπορεί να εξυπηρετηθεί στα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και να πηγαίνουν γρήγορα οι άνθρωποι στα σπίτια τους με τις συνταγές τους, με τη λύση του προβλήματός τους και να μην περιμένουν δέκα ώρες στα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη στην ΕΡΤ.
Ερωτηθείσα κατά πόσο οι πολίτες θα εξοικειωθούν με αυτή την πρόταση, να επισκεφθούν ένα Κέντρο Υγείας αντί για τα επείγοντα ενός νοσοκομείου, η κ. Παγώνη ανέφερε «θα το ακολουθήσει, διότι με την ενημέρωση που θα γίνεται και θα το βλέπει και ο ίδιος ο κόσμος πηγαίνοντας να επισκεφθεί ένα Κέντρο Υγείας, θα δει ότι και οι ειδικότητες υπάρχουν μέσα, αυτές που θέλει και γρήγορα θα λύσει το πρόβλημά του και θα πάρει τις οδηγίες και θα πάει σπίτι του. Γιατί και εκεί είναι συνάδελφοί μας, εξαιρετικοί, ειδικευμένοι, οι οποίοι είναι το ίδιο με εμάς, επιστήμονες οι οποίοι μπορούν να τους βοηθήσουν πιο γρήγορα να λύσουν το πρόβλημά τους και να μην ταλαιπωρούνται αυτοί οι άνθρωποι, γιατί στη θέση αυτών αύριο θα είμαστε εμείς, θα είναι οι φίλοι μας, είναι οι συγγενείς μας, είναι κόσμος που περιμένει τόσες ώρες».
«Είναι τραγικό να περιμένεις σε ένα εξωτερικό ιατρείο και άμα έχεις πάει με έναν συγγενή σου πάλι καλά, οι περισσότεροι ταλαίπωροι μεγάλοι έρχονται μόνοι τους. Όταν λοιπόν είσαι σε ένα εξωτερικό ιατρείο και περιμένεις, θα υπάρχει καταρχήν ένας πίνακας του υπουργείου και στις ΥΠΕ που θα δείχνει στο βραχιολάκι πόση αναμονή έχει ο κάθε άρρωστος. Θα υπάρχουν ομάδα από τον Ερυθρό Σταυρό οι οποίοι θα βοηθάνε. Κάποιοι περιμένουν εκεί και δεν ξέρουν τι να κάνουν, πού να ρωτήσουν, πού να πάνε. Όταν λοιπόν βλέπουν ότι αυτή η αναμονή είναι περίεργη, δεν μπορεί να κάθεται κάποιος μία ώρα και να μην έχει κάνει τίποτα. Άρα κάποιος θα πηγαίνει να το προχωράει λίγο, να τον πάει στο επόμενο ιατρείο να του πει πέντε πράγματα. Αυτό είναι σημαντικό και θέλω να σας πω ότι κάθε τι που ξεκινάει, ας το δούμε. Πιλοτικό είναι. Προκειμένου να έχω εγώ το χάος των δέκα ωρών και να κάθεται ένας άνθρωπος και να μην έχει κάνει πέντε ώρες τίποτα, να το δοκιμάσω και το βραχιολάκι, να δω μήπως τον βοηθήσει. Δεν είμαι αρνητική» συμπλήρωσε η κ. Παγώνη καταλήγοντας.