Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπονται, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, σήμερα από 12.00 ώρα έως και την 24.00 ώρα, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις ή πορείες στην περιοχή της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς Αχαρνών-Ιουλιανού-Φιλαδέλφειας-Δομοκού-Νέστορος-Κωνσταντινουπόλεως-Αγίου Μελετίου-Αχαρνών».
Η απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, επικαλείται τις διατάξεις του Συντάγματος που προβλέπουν την απαγόρευση συναθροίσεων όταν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για την απόφαση διευκρινίζεται ότι κίνητρο είναι το κάλεσμα της Χρυσής Αυγής που δημιουργεί κοινωνικές αντιθέσεις και έριδες καθώς και η αντίδραση του δημάρχου. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι πληροφορίες της αστυνομίας είναι ότι άτομα που δραστηριοποιούνται στον αναρχικό χώρο, θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εκδήλωση προκαλώντας γενικευμένα επεισόδια.
Σημειώνεται πως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να προχωρήσει στην προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα διανομή τροφίμων -μόνο σε Έλληνες- στην πλατεία Αττικής.
Επεισόδιο στη Βουλή
Η απαγόρευση της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής προκάλεσε επεισόδιο ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Δραγασάκη και την βουλευτή του κόμματος Ελ. Ζαρούλια.
Η κ. Ζαρούλια κατήγγειλε τον Πρωθυπουργό, τον «παράνομα εκλεγμένο», όπως ισχυρίσθηκε, δήμαρχο Αθηναίων και τον, όπως είπε, «ανεκδιήγητο υπουργό Προστασίας του Λαθρομετανάστη» Ν. Δένδια και έκανε λόγο για «παράνομη επιχείρηση εναντίον ενός νόμιμα εκλεγμένου κόμματος».
Ο προεδρεύων Γ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα το οποίο δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε Έλληνες και μη. «Δεν υπάρχει καμία παραβίαση. Φέρτε μου το νόμο», φώναξε η βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ενώ ο Γ. Δραγασάκης περιορίσθηκε να της επισημάνει την «αυθάδεια» που, όπως ανέφερε, επιδεικνύει.
Στη συνέχεια, και αφού η κ. Ζαρούλια ολοκλήρωσε την ομιλία της για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο Γ. Δραγασάκης ανέγνωσε δύο άρθρα του Συντάγματος.
-Το άρθρο 2 παρ. 1 όπου τονίζεται ότι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». «Βλέπετε του ανθρώπου, όχι του έλληνα ανθρώπου» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.
-Το άρθρο 5 παρ. 2 όπου υπογραμμίζεται πως «όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων».
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος απάντησε πως «όταν είχαν γραφτεί τα διάφορα άρθρα του Συντάγματος δεν υπήρχε ψήγμα λαθρομετανάστη στη χώρα μας» και ότι «ο νομοθέτης δεν είχε υπόψη του ότι στην πατρίδα μας θα ήταν τρία εκατομμύρια μετανάστες».
«Δεν είχε υπόψη του και ότι μέσα στη Βουλή θα υπήρχε ένα κόμμα που θα υπονόμευε το Σύνταγμα», του απάντησε ο κ. Δραγασάκης.