«Πάγος» για συντάξεις και κυβέρνηση μέσω Reuters

Την ώρα που στην Αθήνα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προθυμότητα των δανειστών να συζητήσουν τη μη περικοπή των συντάξεων, δημοσίευμα του Reuters επικαλείται δύο πηγές στις τάξεις των δανειστών, υποστηρίζοντας πως κατά την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση δεν επετεύχθη συμφωνία για την τύχη των συντάξεων. Οι ίδιες πληροφορίες τοποθετούν τις αποφάσεις για το ελληνικό αίτημα στα μέσα του προσεχή Οκτωβρίου, κατά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2019.
SOOC
|
Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου με τίτλο «Καμία συμφωνία για τις συντάξεις καθώς οι πιστωτές ολοκληρώνουν την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση», οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη μη περικοπή τους.
 
Το δημοσίευμα επικαλείται δύο πηγές που δεν κατονομάζει, υποστηρίζοντας πως το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων παραμένει ανοικτό και σημειώνοντας πως στην Ελλάδα συζητούν έντονα την μη περικοπή τους. Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη ανώνυμη πηγή, η άποψη αυτή της Ελλάδας «ήταν πρόωρη», καθώς ακόμα «είναι απαραίτητη καλή δουλειά».
 
Η δεύτερη πηγή που επικαλείται το Reuters, αναφέρει πως «δεν υπήρξε κανένα συμπέρασμα στις συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα».
 
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως η Ελλάδα ανακάμπτει από «τη μεγαλύτερη οικονομική διάσωση στην ιστορία» μετά από εννέα χρόνια λιτότητας, τονίζοντας πως η χώρα εξακολουθεί να οφείλει δισεκατομμύρια και να καλείται να εκπληρώσεις τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.
 
Ακόμη, αναφέρει πως «η Αθήνα ισχυρίζεται πως έχει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο» για να μην περικόψει τις συντάξεις μέχρι και κατά 18%, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει στις αρχές Ιανουαρίου, διατηρώντας παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα που της έχουν επιβάλει οι δανειστές. 
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη πως η Ελλάδα προτιμά να αποτρέψει τις περικοπές των συντάξεων, επικαλούμενο και τις δηλώσεις Τσίπρα στην πρόσφατη ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας πως όλα θα κριθούν στην αναθεώρηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019 από την Κομισιόν, στα μέσα του προσεχή Οκτώβρη. Τέλος, το Reuters κάνει ειδική αναφορά και στο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τη θετική στάση των δανειστών αναφορικά με το αίτημα της ακύρωσης της περικοπής, χωρίς να το διαψεύδει.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις