«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σκανδαλώδες από τον θάνατο ενός παιδιού και τίποτα πιο παράλογο από το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα»

Αλμπέρ Καμύ

Στο πλαίσιο της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ που έχει σαν θέμα το όριο ταχύτητας 30km/h στις κατοικημένες περιοχές, ο πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα και το ThePressProject θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή διημερίδα την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Μαΐου επικεντρωμένη στο θέμα: Παιδί & Οδική Ασφάλεια.

Όλες οι χώρες που επεξεργάστηκαν και εφάρμοσαν πολιτικές δραστικού περιορισμού των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους πρωταρχικά εστίασαν στην εκμηδένιση του αριθμού των θυμάτων – παιδιών. Το 2019 η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ολόκληρο το χρόνο δεν είχε κανένα παιδί νεκρό από τροχαίο.

Στη χώρα μας ο αριθμός θανάτων και τραυματισμών παιδιών στο οδικό δίκτυο παραμένει αρκετά υψηλός και το παιδί σαν πολίτης υφίσταται όλο και μεγαλύτερο περιορισμό των δικαιωμάτων του στην κινητικότητα, στο παιχνίδι, σ όλες τις όψεις της κοινωνικής ζωής του με τραγικές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μπορούμε να αναστρέψουμε αυτή τη τάση.

Να κάνουμε τις πόλεις, αλλά και τα χωριά, βιώσιμα σχεδιασμένα και λειτουργικά για τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι των μηχανοκινήτων.

Να ανακτήσουμε και να διευρύνουμε τον Δημόσιο χώρο προς όφελος πρωταρχικά των πιο ευάλωτων ατόμων, ιδιαίτερα των παιδιών.

Να δημιουργήσουμε ασφαλείς διαδρομές για το περπάτημα και την ποδηλασία που θα ενθαρρύνουν τους μικρούς πολίτες στην αυτόνομη μετακίνηση τους και όχι στη μεταφορά τους με μηχανοκίνητα.

Να προχωρήσουμε στο ορατό μέλλον στο όραμα Μηδέν.

Να μη θρηνήσουμε ξανά κανένα παιδί νεκρό ή σοβαρά τραυματισμένο από τροχαίες συγκρούσεις και παρασύρσεις στη χώρα μας.

Η θέσπιση του ορίου ταχύτητας των 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές αποτελεί προϋπόθεση γι’ αυτό. Το ίδιο και η απονομή Δικαιοσύνης για τα τροχαία εγκλήματα.

Δεν έχουμε κανένα άλλοθι για να καθυστερούμε.

Η διημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του ThePressProject στο Facebook και το κανάλι του στο YouTube. Τις συζητήσεις θα συντονίσει η δημοσιογράφος Τζένη Τσιροπούλου.

Συμμετέχουν:

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, 18.00 -21.00

Margie Peden, Επιδημιολόγος, Senior Research Fellow, Head of Injury, George Institute UK, Co-director WHO Collaborating Centre on Injury Prevention and Trauma Care
Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Α.Π.Θεσσαλονίκης
Στέλιος Ξενιάδης, εκπαιδευτής ΕΚΑΒ, πληροφορικός
Νίκος Ηλιού, Συγκοινωνιολόγος, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, Συγκοινωνιολόγος-Πολεοδόμος, Συντονιστής Δικτύου CIVINET
Κώστας Κοσμάτος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Δ.Π.Θράκης

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, 18.00 -21.00

Frode Overland Andersen, Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα
Χρήστος Κέλλας, γιατρός, βουλευτής, πρόεδρος Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής
Γαρυφαλιά Κατσαβανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης Α.Π.Θ.
Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Άννα Ευαγγελινού, πρώην αρχισυντάκτης του «Αναπηρία Τώρα»
Γιώργος Κουβίδης, γιατρός, πρόεδρος SOS Τροχαία Εγκλήματα

Για το Facebook event, δείτε εδώ.