Η χώρα της Νότιας Ασίας, η οποία μαζί με τη γειτονική Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά το τέλος της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας το 1947, βυθίζεται στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με τη δεύτερη να απαιτεί πρόωρες εκλογές τις οποίες η πρώτη απέρριψε.

Όπως αναφέρει το Anadolou, η ήδη τεταμένη οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει εκτοξευόμενο πληθωρισμό, αυξανόμενα χρέη και υποτίμηση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

«Η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια έχει ρίξει λάδι στη φωτιά όσον αφορά την οικονομία», δήλωσε ο Shahid Hasan Siddiqui, οικονομολόγος με έδρα το Καράτσι.

«Οι νέες επενδύσεις -τόσο τοπικές όσο και ξένες- αποτρέπονται», δήλωσε ο Siddiqui στο πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι οι πολυεθνικές εταιρείες υιοθετούν επίσης μια προσέγγιση «αναμονής» λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan, ο οποίος ανατράπηκε μετά από πρόταση μομφής τον Απρίλιο, απείλησαν να βγουν ξανά στους δρόμους εάν το αίτημά του για πρόωρες εκλογές δεν ικανοποιηθεί εντός ενός μήνα.

Η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν γονατίσει την οικονομία της χώρας. Το ΔΝΤ, το οποίο ανακοίνωσε πακέτο διάσωσης 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισλαμαμπάντ το 2019, συμφώνησε να παρατείνει το πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνιο του 2023 με ένα επιπλέον δάνειο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.