Το γραφείο του Πακιστανού πρωθυπουργού επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ναΐμ Χάλιντ Λόντχι, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με το στρατό, παύθηκε από τη θέση του υπουργού Αμυνας για «ανάρμοστη συμπεριφορά και παράνομες πράξεις που δημιούργησαν παρανόηση» μεταξύ των κρατικών θεσμών.
Στο Πακιστάν οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών και του στρατού, ο οποίος έχει κυβερνήσει τη χώρα για πάνω από τα μισά από τα 64 χρόνια της ύπαρξής της ως ανεξάρτητου κράτους, χαρακτηρίζονται από δυσπιστία.
Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι είχε μεταβεί στο Ντουμπάι για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, γεγονός που έδωσε τροφή στις φήμες ότι έφυγε από τη χώρα για να γλιτώσει από επικείμενο πραξικόπημα.
Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν Ασφακ Καγιάνι είχε απορρίψει τις φήμες για πραξικόπημα, ενώ είχε υπογραμμίσει ότι ο στρατός υποστηρίζει τη δημοκρατία. Ο Ζαρντάρι επέστρεψε στη χώρα περίπου δύο εβδομάδες μετά την αναχώρησή του.
Λίγο πριν γίνει γνωστή η παύση του υφυπουργού Αμυνας, ο στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τις ενστάσεις του σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Γκιλάνι σε συνέντευξή του σε κινεζική εφημερίδα ότι ο στρατός και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών έδρασαν αντισυνταγματικά στο πλαίσιο του σκανδάλου «memogate».
«Δεν υπάρχουν πιο σοβαρές κατηγορίες από αυτές που εκτόξευσε ο αξιότιμος πρωθυπουργός», αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού.
«Είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση που μπορεί να έχει επώδυνες επιπτώσεις για τη χώρα», προσθέτει η ανακοίνωση.
Το σκάνδαλο «memogate», που ξέσπασε πριν από τρεις μήνες, αφορά ένα ανυπόγραφο διπλωματικό κείμενο που ζητούσε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να καθυποταχθεί ο στρατός μετά την επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Συντάκτης του κατηγορήθηκε ότι είναι ο πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ Χουσάιν Χακάνι. Ο ίδιος το διαψεύδει, αλλά παραιτήθηκε από τη θέση του.