Αντισυνταγματική έκρινε την διάλυση του πακιστανικού κοινοβουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που συγκλήθηκε για να αποφασίσει επ’ αυτού, και κάλεσε στην επανασύγκλιση του σώματος και την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που προηγήθηκε της διάλυσής του.
Ο επικεφαλής του πενταμελούς δικαστηρίου, Ουμάρ Αρα Μπαντιάλ, είπε ότι η απόφαση στηρίχτηκε στο άρθρο 95 του Πακιστανικού Συντάγματος και ότι το δικαστήριο «αποφάσισε με βάση το εθνικό συμφέρον».
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Ιμράν Χαν, ο οποίος υπήρξε διάσημος παίκτης του κρίκετ και εξελέγη το 2018, ανακοίνωσε μέσω τουίτερ ότι συγκαλεί αύριο, Παρασκευή, το υπουργικό συμβούλιο «για να συζητήσουν την κατάσταση στη χώρα» και υποσχέθηκε ότι «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το Πακιστάν μέχρι την τελευταία μπάλα».
I have called a cabinet mtg tomorrow as well as our parl party mtg; & tomorrow evening I will address the nation. My message to our nation is I have always & will continue to fight for Pak till the last ball.
— Imran Khan (@ImranKhanPTI) April 7, 2022
Η απόφαση να μην γίνει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, και η διάλυση της βουλής για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, σε τρεις μήνες, ήταν η κυβερνητική επιλογή. Μετά τη διάλυση, την 3η Απριλίου, η αντιπολίτευση προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ζητώντας να κρίνει τη συνταγματικότητά της. Η ακροαματική διαδικασία κράτησε τέσσερις ημέρες.
Ο ίδιος ο Χαν κατήγγειλε αμερικανικό δάκτυλο πίσω από την πρόταση μομφής – που προέκυψε μετά την αποχώρηση 17 βουλευτών του κόμματός του- , κάτι που αρνήθηκε η Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ θεωρούνται κλασσική σύμμαχος χώρα του Πακιστάν, με βαθύτατη επίδραση στο στρατό. Η απόφαση του Χαν να υπογράψει ενεργειακές και σιτιστικές συμφωνίες με τη Ρωσία, στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι καλές του σχέσεις με την Κίνα και η άρνησή του να επιβάλλει κυρώσεις, λέγοντας ότι το Πακιστάν δεν θα υπακούσει γιατί «δεν είναι σκλάβος» της Δύσης, αντιμετωπίστηκαν ιδιαίτερα αρνητικά.
Βάσει της απόφασης, την 9η Απριλίου (το Σάββατο) θα συγκληθεί το κοινοβούλιο της χώρας για να αποφασίσει την χορήγηση ή μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ιμράν Χαν, που είναι η πρώτη κυβέρνηση που πέφτει θύμα των ραγδαίων διεθνών εξελίξεων, τις οποίες επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εάν η κυβέρνηση πέσει, η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να εκλέξει νέο πρωθυπουργό, πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, που, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το νωρίτερο μπορούν να γίνουν τον Οκτώβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έγινε σύγκλιση της βουλής σε ιδιωτικό ξενοδοχείο – χωρίς τους βουλευτές της κυβέρνησης- και «εξέλεξε νέο πρωθυπουργό», τον Χαμζά Σαμπάζ Σαρίφ, γιό του Σαμπάζ Σαρίφ, κατηγορούμενου για διαφθορά και φίλα προσκείμενου στη Σαουδική Αραβία. Ο Χαμζά Σαρίφ είναι, επίσης, ανηψιός του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, καταδικασθέντος για διαφθορά μετά τη δημοσιοποίηση των panama papers. Οι ..περίεργες δουλειές της πάμπλουτης οικογένειας Σαρίφ ήταν και ο δρόμος του Χαν προς την εξουσία, αφού εξελέγη με πρόγραμμα την καταπολέμηση της διαφθοράς και την δικαιότερη κατανομή του πλούτου.
Βασικό πρόβλημα για τον Χαν αποτελεί η στάση του (φιλοαμερικανικού) πακιστανικού στρατού. Υψηλόβαθμα στελέχη, που έχουν κατακρίνει δημοσίως τις επαφές του Χαν με τη Μόσχα, αρνήθηκαν να διαψεύσουν ή έστω σχολιάσουν στα μέσα ενημέρωσης τις καταγγελίες για εμπλοκή των ΗΠΑ. Η ασιατική χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι σήμερα δεν είχε κανέναν δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη που να ολοκλήρωσε κανονικά τη θητεία του, χωρίς παρέμβαση του στρατού.