
Συνεχίζονται οι ακροάσεις για τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, 50 ημέρες αφότου το Ισραήλ έσπασε την εκεχειρία και συνεχίζει να επιτίθεται στη Γάζα με βομβαρδισμούς, αποκλείοντας ταυτόχρονα και την ανθρωπιστική βοήθεια. Το Ισραήλ, δεν συμμετέχει στη διαδικασία, ενώ απέρριψε τις ακροάσεις κάνοντας λόγο για «συστηματική δίωξη και απονομιμοποίηση της χώρας». Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Άμαρ Χιτζάζι δήλωσε στους δικαστές - μεταξύ άλλων - ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως «όπλο πολέμου», καταγγέλλοντας ότι το κράτος - σφαγέας δεν έχει επιτρέψει την είσοδο τροφίμων, νερού, φαρμάκων, ιατρικών προμηθειών ή καυσίμων στη Γάζα για περισσότερο από δύο μήνες.
Το Διεθνές Δικαστήριο προχωρά σε ακρόαση δεκάδων χωρών και οργανισμών προκειμένου να συντάξει μία γνωμοδότηση σχετικά με τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους, περισσότερο από 50 ημέρες μετά τον πλήρη αποκλεισμό της βοήθειας προς τη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας.
Ο ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Άμαρ Χιτζάζι, που είναι Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ολλανδία, δήλωσε στους δικαστές ότι «όλα τα αρτοποιεία που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ στη Γάζα έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τις πόρτες τους». «Εννιά στους δέκα Παλαιστίνιους δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Οι αποθήκες του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών είναι άδειες», πρόσθεσε ο Χιτζάζι. «Αυτά είναι τα γεγονότα. Η πείνα είναι εδώ. Η ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου», είπε.
Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι «το Ισραήλ δεν έχει επιτρέψει την είσοδο τροφίμων, νερού, φαρμάκων, ιατρικών προμηθειών ή καυσίμων στη Γάζα για περισσότερο από δύο μήνες, με το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να υποστηρίζει αυτή την πολιτική απορρίπτοντας πολλαπλές προσφυγές για βοήθεια, οδηγώντας σε μια ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων θανάτων από πείνα». Θύμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη Γάζα ως «πεδίο θανάτου».
Ακόμη πρόσθεσε: «Το Κράτος της Παλαιστίνης θα παρουσιάσει αποδείξεις που δείχνουν πώς οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) αποσκοπούν σε μόνιμη προσάρτηση, εθνοκάθαρση και παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ύπαρξη των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ είναι μια παράνομη δύναμη κατοχής που δικάζεται για γενοκτονία και ο Πρωθυπουργός του καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει τον παλαιστινιακό λαό και να διαγράψει την Παλαιστίνη, εμποδίζοντας και παρεμποδίζοντας ανθρωπιστικές οργανώσεις, παραβιάζοντας έτσι επίσης τις υποχρεώσεις του βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ και άλλων οργάνων του Διεθνούς δικαίου».
ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Ο ΟΗΕ και η UNRWA θα έπρεπε να δικάζονται, όχι το Ισραήλ»
Την ίδια ώρα, μιλώντας στην Ιερουσαλήμ, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιντεόν Σαάρ δήλωσε ότι η υπόθεση στη Χάγη είναι «μέρος μιας συστηματικής δίωξης και απονομιμοποίησης του Ισραήλ». «Δεν είναι το Ισραήλ που θα έπρεπε να δικάζεται. Είναι ο ΟΗΕ και η UNRWA», δήλωσε σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον Οργανισμό Βοήθειας και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες.
«Δεν έχει επιτραπεί βοήθεια ή είσοδος εμπορικών αγαθών στη Γάζα από τις 2 Μαρτίου»
Η Ελινορ Χάμαρσκιουλντ, Υφυπουργός Νομικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη επιστροφής σε κατάπαυση του πυρός, ότι δεν έχει επιτραπεί καμία βοήθεια ή εμπορικά αγαθά να εισέλθουν στη Γάζα από τις 2 Μαρτίου, και ότι αυτό έχει προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες.
Επεσήμανε ότι τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έχουν υποχρεώσεις βάσει του Διεθνούς Δικαίου, επισημαίνοντας τι θεωρεί παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ από το Ισραήλ, του οποίου το Ισραήλ είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει υποχρεώσεις ως δύναμη κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και υποχρεώσεις βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ, να κρατά ασφαλή τον παλαιστινιακό λαό αλλά και το προσωπικό του ΟΗΕ. Είπε ότι οι καταστροφικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονται, και ότι ο ΟΗΕ έχει αναγκαστεί να μειώσει την παρουσία του εκεί, ακόμη και καθώς η ανάγκη για βοήθεια αυξάνεται δραματικά.
«Η ευθύνη του ΟΗΕ απέναντι στην Παλαιστίνη προκύπτει από το αποτυχημένο σχέδιο του 1947 που εφαρμόστηκε χωρίς τη συναίνεση των Παλαιστινίων»
Ο Άρντι Ίμσέις, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Queen’s, ο οποίος εκπροσωπεί την Παλαιστίνη στη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παρουσίασε μόλις την προφορική του αγόρευση, εστιάζοντας στην UNRWA (Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες).
Στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι η ευθύνη του ΟΗΕ απέναντι στην Παλαιστίνη προκύπτει από το αποτυχημένο σχέδιο διαμελισμού του 1947, το οποίο εφαρμόστηκε χωρίς τη συναίνεση των Παλαιστινίων, και τη Νάκμπα του 1948, που οδήγησε σε βίαιη εξορία 750.000–900.000 Παλαιστινίων. «
Το 1949, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ίδρυσε την UNRWA με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ανακούφισης και εργασίας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι η υπηρεσία πρέπει να λειτουργεί χωρίς να πλήττει τα δικαιώματά τους για επιστροφή, αποκατάσταση και αποζημίωση, όπως καθορίζεται στην Απόφαση 194. Η κατοχή του υπόλοιπου εδάφους της Παλαιστίνης από το Ισραήλ το 1967 προκάλεσε την εκδίωξη άλλων 250.000–300.000 Παλαιστινίων, αυξάνοντας περαιτέρω την εξάρτηση από τις απαραίτητες υπηρεσίες της UNRWA σε Ιορδανία, Λίβανο, Συρία και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η πείνα και η δυστυχία έχουν επιδεινωθεί, ειδικά από τον Οκτώβριο του 2023, καθιστώντας το ρόλο της UNRWA πιο κρίσιμο από ποτέ, όπως επιβεβαιώνει επανειλημμένα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η απαράμιλλη υποδομή, η εμπιστοσύνη της κοινότητας και η εξειδίκευση της UNRWA την καθιστούν ανεπανάληπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναγνωρίζουν τον οργανισμό ως την «ραχοκοκαλιά» των προσπαθειών ανακούφισης στη Γάζα», είπε.
24 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από το πρωί
Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 24 άτομα σε όλο τον θύλακα από την αυγή.
Στη Τζαμπαλίγια, 10 μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε κατοικημένη περιοχή. Άλλο ένα σπίτι στη Τζαμπαλίγια επλήγη επίσης από αεροπορική επιδρομή, σκοτώνοντας οκτώ άτομα από μία οικογένεια.
Στη Χαν Γιούνις, τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια ενός βομβαρδισμένου σπιτιού.
Ένα κορίτσι υπέκυψε στα τραύματά του από αεροπορική επιδρομή σε καταυλισμό με σκηνές στη δυτική Χαν Γιούνις. Ένα βρέφος επίσης υπέκυψε στα τραύματά του από την ίδια επίθεση.