Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης
«Δεν μου χορηγήθηκε η βίζα γιατί είμαι Παλαιστίνιος. Η μη χορήγηση βίζας δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα μας. Είμαι περήφανος που ειμαι Παλαιστίνιος» τονίζει ο Fouad Baker, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την άρνηση χορήγησης βίζας από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βηρυτό.
Ο Παλαιστίνιος δικηγόρος θα ερχόταν στην Ελλάδα για να μιλήσει στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο στη μνήμη της δικηγόρου Ebru Timtik, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5-7 Απριλίου στη Νομική. Η Ebru Timtik πέθανε τον Αύγουστο του 2020, έπειτα από 238 ημέρες απεργία πείνας, απαιτώντας δικαιοσύνη, μετά την καταδίκη της από το τουρκικό κράτος με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» λόγω των υπερασπιστικών της καθηκόντων. Η υπόθεση είχε κινητοποιήσει δικηγορικούς συλλόγους πανευρωπαϊκά.
Ο Fouad Baker ξεκαθαρίζει ότι «οι διεθνείς πιέσεις για να σιωπήσει η φωνή του παλαιστινιακού λαού δεν θα βρουν αποτελείται. Η Παλαιστινιακή Αντίσταση είναι δίκαια και αναγκαία και θα συνεχίσουμε μέχρι την απελευθέρωση της γης μας. Είμαστε μαχητές της Αντίστασης και όχι τρομοκράτες. Θα ζητήσουμε λογαριασμό για τις σφαγές κατά του λαού μας, γιατι αυτή είναι η φωνή των καταπιεσμένων. Θα συμμετέχω στο συνέδριο διαδικτυακά και θα είμαι η φωνή κατά του αποκλεισμού και των σφαγών. Όπως η Ebru Timtik έπεσε μάρτυρας από απεργία πεινας, έτσι πεινάει και ο λαός της Γάζας».
«Θα ερχόμουν να μιλήσω για το ισραηλινό απαρτχάιντ και για τα δεινά που υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι. Είμαστε οι άνθρωποι που συνεχώς κατηγορούμαστε ως τρομοκράτες χωρις κανένα στοιχείο και σε κάθε βήμα μας πρέπει να αποδεικνύουμε την αγάπη μας για τη ζωή και τον κόσμο» προσθέτει ο Fouad Baker. «Τι μπορούμε να πούμε για τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι είναι απομονωμένοι στα στρατόπεδα χωρίς τη στοιχειώδη πρόσβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ήλιο και την τροφή. Τι μπορούμε να πούμε για τους Παλαιστίνιους που ζουν ως πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας, στην Δ. Όχθη και την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, όπου τα σπίτια τους γκρεμίζονται και δολοφονούνται μπροστά στη σιωπή της διεθνούς κοινής γνώμης» σημειώνει.
«Είμαι Παλαιστίνιος πρόσφυγας στον Λίβανο και είμαι περήφανος που παλεύω για μια υπόθεση. Έχω 79 μάρτυρες στην οικογένειά μου από το σιωνισμό. Το σιωνιστικό απαρτχάιντ μας απαγορεύει το δικαίωμα στην επιστροφή στην πατρίδα μας, για να συναντήσουμε τα μέλη της οικογένειας και τους αγαπημένους φίλους μας. Ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων, τόσο μέσα στη Παλαιστίνη όσο και στη διασπορά είναι απαράδεκτος. Πρέπει να παλέψουμε, ώστε οι Παλαιστίνιοι να πάρουν πίσω τη χώρα τους» τονίζει ο Fouad Baker.
«Θέλει ο κόσμος να μας αντιμετωπίζει όπως ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ιωάβ Γκάλαντ, ο οποίος μας περιγράφει σαν “ανθρώπινα ζώα”;» αναρωτιέται και συνεχίζει: «Για πάνω από 75 χρόνια βιώνουμε μια γενοκτονία από το αποικιακό, φασιστικό καθεστώς του Ισραήλ. Βιώνουμε μια εθνοκάθαρση, που είναι η μεγαλύτερη σφαγή της εποχής μας. Δεν μας πολεμάει μόνο ο σιωνισμός, αλλά και η “διεθνής κοινότητα”, που παίρνει την πλευρά του Ισραήλ.
«Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο ότι η Παλαιστίνη θα παραμείνει στους Παλαιστίνιους και ότι όποιος υποστηρίζει την κατοχή θα πρέπει να ξέρει πως η ιστορία διδάσκει πως ποτέ η κατοχή δεν διαρκεί για πάντα. Όποιος δεν διδαχθεί από το παραπάνω θα ξεμείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μια μέρα η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί και καλώ όλον τον κόσμο να στοιχηθεί μαζί μας στον αγώνα για ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Ο παλαιστινιακος λαός αγωνίζεται για κάθε λαό που θέλει τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Δεν θα ξεχάσουμε πως όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου, που στηρίζουν τον αγώνα μας» καταλήγει.
«Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να σταματήσει τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη»
Ο Günay Dağ, μέλος του Διεθνούς Τμήματος του Νομικού Γραφείου του Λαού και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμποσίου στη μνήμη της Ebru Timtik, αναφέρει πως «το προξενειο της Ελλάδας στη Βηρυτό δεν έδωσε καμία απάντηση γιατί αρνήθηκε τη βίζα, αλλά καταλαβαίνουμε πως αυτό γίνεται γιατί το ελληνικό κράτος είναι συνεργάτης του Ισραήλ. Το ισραηλινό κράτος ισχυρίζεται πως η Παλαιστινιακή Αντίσταση είναι τρομοκρατία και με αυτή τη λογική δολοφονεί τους Παλαιστίνιους. Αυτό θα ανέπτυσσε ο Fouad Baker στην ομιλία του στο συνέδριο και για αυτό τον έκοψαν».
«Ουσιαστικά αυτό αποδεικνύει τη συμμετοχή στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, η οποία νομιμοποιείται με διάφορους τρόπους. Μπροστά σε αυτή την γενοκτονία εμείς αντιστεκόμαστε παρά τα εμπόδια και για αυτό το λόγο θα αφιερώσουμε στην παλαιστινιακή υπόθεση θα έχει μεγάλο κομμάτι στο συνέδριο μας. Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να σταματήσει τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη. Ο Fouad Baker είναι μελος του αγώνα μας και αυτό δεν μπορεί να μας το πάρει κανένα συνεργαζόμενο με τον ιμπεριαλισμό κράτος. Με αυτό το σκεπτικό καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν στο συνέδριο» τονίζει ο Günay Dağ.
Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη, με τη σειρά της, καταγγέλλει ότι «η απαγόρευση εισόδου του Fouad Baker συνδέεται με τη συνεργασία στης ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που επισκέφτηκε το Ισραήλ μέσα στη γενοκτονία και υποστήριξε το “δικαίωμα αυτοάμυνας” του Ισραήλ». Στους πόσους νεκρούς Παλαιστινίους θα μιλήσουμε επιτέλους για το δικαίωμα αυτοάμυνας των Παλαιστινίων» αναρωτήθηκε.