«Η ειρήνη ξεκινά με την Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ. Απλώνουμε τα χέρια μας προς την ειρήνη και να συνεργαστούμε μαζί σας για να την επιτύχουμε», τόνισε ο Αμπάς, απαιτώντας από την Ουάσιγκτον να ανοίξει ξανά το Προξενείο των ΗΠΑ για Παλαιστινιακές Υποθέσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ζητώντας δικαιοσύνη για τον θάνατο της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ.
«Η συνάντησή μας ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουμε την εδραίωση των διμερών σχέσεων» και «να αναλύσουμε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συμβάλουν στην προετοιμασία του κλίματος για έναν πολιτικό ορίζοντα που δημιουργεί μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», τόνισε ο Αμπάς.
«Κύριε Πρόεδρε, μετά από 74 χρόνια καταστροφής, εξώσεων και κατοχής, δεν είναι καιρός να τελειώσει η κατοχή;». ρώτησε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «δεν μπορεί να συνεχίσει να ενεργεί υπεράνω του νόμου».
Ο Αμπάς επέμεινε ότι το Παλαιστινιακή Αρχή ελπίζει να δει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον τερματισμό των «πράξεων φυλετικών διακρίσεων και απαρτχάιντ» που διαπράττονται από το Ισραήλ. Ο Αμπάς προειδοποίησε επίσης ότι το παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους κλείνει όσο περνάει ο καιρός.
«Οι ευκαιρίες για μια λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967 εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη», είπε ο Αμπάς στον Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε την υποστήριξή του σε αυτήν την επιλογή για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε τον Μπάιντεν να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει την κατασκευή ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να διασφαλίσει τον σεβασμό των ιερών τόπων στους Αγίους Τόπους.