Το θύμα, που αναγνωρίστηκε ως o Nabil Ahmed Ghanem από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Κυριακή κοντά στο χωριό Jaljulia. Ήταν κάτοικος της πόλης Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Η Wafa ανέφερε ότι ο Ghanem πυροβολήθηκε ενώ προσπαθούσε να περάσει το φράγμα του διαχωρισμού. Ήταν μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης που αναζητούν τακτικά εργασία στο Ισραήλ.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι δυνάμεις πυροβόλησαν «έναν ύποπτο που βανδάλισε τον φράκτη ασφαλείας», τον οποίο οι Παλαιστίνιοι και πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν αποκαλέσει «τείχος του απαρτχάιντ».

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να γκρεμίσει το τείχος αφού το έκρινε παράνομο. Ωστόσο, το τείχος, που περιορίζει σοβαρά τις παλαιστινιακές κινήσεις, παραμένει.

Κάθε μέρα περίπου 165.000 Παλαιστίνιοι περνούν με άδειες στο Ισραήλ για δουλειά, σύμφωνα με το σωματείο Παλαιστινίων εργαζομένων. Μερικοί έχουν άδειες να εργαστούν στο Ισραήλ ενώ άλλοι επιδιώκουν να περάσουν χωρίς άδεια.

Δεν είναι σαφές εάν ο Ghanem είχε τα έγγραφα που απαιτούνται για να περάσει τα σημεία ελέγχου.