«Θα μπορούσε, αν όχι να πάει ο κ. Κοντονής, η κυβέρνηση και η Ελλάδα ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία και όποιες αντιρρήσεις υπήρχαν θα μπορούσαν να είχαν διατυπωθεί στο συγκεκριμένο συνέδριο» υποστηρίζει ο Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν κάνει «συμψηφισμό μεταξύ σταλινισμού και ναζισμού».

«Η Εσθονία και αυτές οι χώρες της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης πέρασαν μια πολύ επίπονη διαδικασία κατά τη μεταπολεμική διάρκεια και πολλές φορές ο σταλινισμός και ο κομμουνισμός, ενώ ξεκίνησαν με τις καλύτερες προθέσεις, δημιούργησαν τεράστια αδιέξοδα για τους λαούς αυτούς, αλλά ο συμψηφισμός αυτός -θα συμφωνήσω κι εγώ με πολλές αιτιάσεις που έγιναν- ήταν άδικος» σημειώνει ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ, εξηγώντας ωστόσο πως «από την άλλη, το να λέμε ότι απέχουμε από μία διεθνή διάσκεψη, επειδή θεωρούμε ότι συμψηφίζονται αυτά τα δύο, ήταν μια λάθος κίνηση».

Φορτσάκης: Ανιστόρητοι όσοι ταυτίζουν ναζισμό και κομμουνισμό

«Ανιστόρητοι όσοι ταυτίζουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό, σε όλα τα καθεστώτα έχουν υπάρξει εγκλήματα, αλλά κανείς δεν μας εμποδίζει να μιλήσουμε για όλα. Δεν ταυτίζουμε τα δύο μεγάλα αυτά κινήματα και φαινόμενα», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7

Πρόσθεσε όμως ότι «η άρνηση της Ελλάδας να πάει στην Εσθονία, την απομονώνει, δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Έπρεπε να πάμε και να συζητήσουμε τις απόψεις μας».

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της, η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε ότι 
«η απόφαση του Σταύρου Κοντονή να μη συμμετάσχει στο “Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαική ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού” που διοργανώνει η Εσθονία στο πλαίσιο της Προεδρίας της ΕΕ τονίζει την ελληνική ιδιαιτερότητα, και μας οδηγεί σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή και διεθνή απομόνωση. Απομόνωση που δεν αξίζει στους Έλληνες πολίτες».

Προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ιστορικές αλήθειες που πρέπει να λέγονται. Ο Ναζισμός και ο Σταλινισμός είναι σκοτεινές περίοδοι της ευρωπαϊκής ιστορίας ασφαλώς καταδικαστέες από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ενώ απόγειο των αντιαριστερών κραυγών ττων πρηγούμενων ημερών ήταν η ανάρτηση στο twitter της Μαριέττας Γιαννάκου, που υποστήριξε ότι «το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας ήταν εθνικοσοσιαλιστικό και συνεπώς αριστερής προέλευσης.»

Υποχώρηση από Άδωνι

Παράλληλα, σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο Άδωνις Γεωργιάδης «εγκατέλειψε» την θεωρία των δύο άκρων, υποστηρίζοντας αυτήν τη φορά ότι «κανένας δεν εξίσωσε το ναζισμό με τον κομμουνισμό, ούτε εγώ ούτε η ΝΔ, όπως διατείνεται κάθε μέρα η Αυγή. Ο ναζισμός είναι ό,τι χειρότερο έχει υπάρξει ποτέ και βαρύνεται με το μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά». 

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημείωσε στη συνέχεια ότι «το ότι ο Ναζισμός είναι ό,τι χειρότερο έχει υπάρξει ποτέ, σημαίνει ότι ο Κομμουνισμός είναι οκ; όχι βέβαια. Αλλά δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Θα μας παρασύρει η κυβέρνηση σε μία συζήτηση. Δεν χρειάζεται να την κάνουμε»

Και μια σύγκριση με το παρελθόν

Ωστόσο, η σημερινή γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμπίπτει με θέσεις που είχαν υιοθετήσει παλαιότερα τα στελέχη της σε ανάλογες προσπάθειες για αντικομμουνιστικά ψηφίσματα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το 2006 για παράδειγμα, το Ευρωκοινοβούλιο είχε ψηφίσει το «Μνημόνιο για την ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων».

Τότε, μετά από δράσεις της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, οι 19 από τους 24 έλληνες ευρωβουλευτές είχαν υπογράψει ένα κείμενο διαμαρτυρίας στο «αντικομμουνιστικό μνημόνιο», το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

Πρόκειται για ένα μισαλλόδοξο κείμενο το οποίο ταυτίζει τον κομμουνισμό με το φασισμό, κηρύττει αντικομμουνιστική εκστρατεία που ξεπερνά ακόμη και την περίοδο του Μακαρθισμού τη 10ετία του 1950, ποινικοποιεί στην πράξη την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Διαστρεβλώνει και προκαλεί την ιστορική μνήμη.Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές απόψεις, την πολιτική πεποίθηση και τη γνώμη που μπορεί να έχει ο καθένας για την κομμουνιστική ιδεολογία και το σοσιαλισμό, θεωρούμε ότι το μνημόνιο είναι απαράδεκτο, γιατί προσβάλλει τους αγωνιστές αντιφασίστες, τους κομμουνιστές, τα θύματα του ναζισμού -φασισμού και γενικότερα τους προοδευτικούς ανθρώπους, ανοίγοντας το δρόμο για κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. 

Στους ευρωβουλευτές που είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά την εξίσωση ναζισμού και κομμουνισμού τότε, συμπεριλαμβάνονται «τρανταχτά» ονοματα από τον χώρο της Δεξίας, όπως ο μετέπειτα πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.