Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια εκλογική, υπέρ της ανεξαρτησίας τάχθηκε το 92,73% των ψηφοφόρων.
 
«Εκ των 3.305.925 ψηφοφόρων, το “ναι” συγκέντρωσε ποσοστό 92,73% και το “όχι” 7,27%» επισήμανε η επιτροπή διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 72,16%.
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση της απόφασης των αρχών του ιρακινού Κουρδιστάν ότι θα διεξαγόταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Ιούνιο—παρότι δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα—η ιρακινή κυβέρνηση και πολλές ξένες κυβερνήσεις επέκριναν έντονα την κίνηση. Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, Τεχεράνη και Άγκυρα διεξήγαγαν στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορά τους με το ιρακινό Κουρδιστάν, το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο του σε όλες τις πτήσεις με προορισμό την αυτόνομη περιοχή, η Τουρκία απείλησε με τη λήψη σκληρών μέτρων, ενώ οι ΗΠΑ εκτίμησαν πως το δημοψήφισμα θα κλιμακώσει «την αστάθεια» στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί  και οι σύμμαχοί του στην εκστρατεία για την αυτονομία, υποστηρίζουν ότι μετά από χρόνια κακομεταχείρισης, έφτασε η κατάλληλη στιγμή για να έχουν οι Ιρακινοί Κούρδοι το δικό τους ανεξάρτητο κράτος. Η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στην περιφερειακή κουρδική πρωτεύουσα, Αρμπίλ, κατηγορεί επίσης την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ στη Βαγδάτη ότι έχει αποκλείσει συστηματικά τους Κούρδους από την ίση κατανομή της εξουσίας και των πόρων.

Οι Ιρακινοί Κούρδοι που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα δηλώνουν ότι η ανεξαρτησία είναι ένα «φυσικό δικαίωμα» και ότι η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους θα φέρει την σταθερότητα στην περιοχή.

«Συντονισμένη» ανησυχία από Ιράκ και ΗΠΑ

Η διενέργεια του δημοψηφίσματος και η δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων την Τρίτη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης, το κοινοβούλιο της οποίας είχε ήδη εγκρίνει από την προηγούμενη ημέρα, ένα ψήφισμα που προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε «όλες τις περιοχές» η κυριαρχία επί των οποίων αμφισβητείται. Το οποίο πάντως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.

Σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνεται η πολυεθνική και πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ, καθώς και τομείς των επαρχιών Νινευή, Ντιγιάλα και Σαλαχουντίν. Οι περισσότερες καταλήφθηκαν από τους Πεσμεργκά, τους κούρδους πολεμιστές, εν μέσω του χάους που βασίλευε μετά την κεραυνοβόλα έφοδο που εξαπέλυσε το 2014 η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) αποσπώντας τεράστιες εκτάσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι ζήτησε την Τετάρτη από τις κουρδικές αρχές, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων,  να «ακυρώσουν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που διεξήχθη στο βόρειο Ιράκ, ως προϋπόθεση για να διεξαχθεί διάλογος για την επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης, ενώ το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε από τον Αμπάντι να στείλει στρατεύματα στην πετρελαιοπαραγωγό περιφέρεια του Κιρκούκ, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους, για να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές της, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράκ.

Επιπροσθέτως, η Βαγδάτη απαίτησε ήδη την Κυριακή από τις άλλες χώρες να μην κάνουν πλέον καμιά αγορά πετρελαίου από τις κουρδικές αρχές. Ο μαύρος χρυσός είναι η βασική πηγή εσόδων του ιρακινού Κουρδιστάν.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η κυβέρνηση του Ιράκ δεν προτίθεται να διεξαγάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν για το αποτέλεσμα του «αντισυνταγματικού» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα, τόνισε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ή να κάνουμε διάλογο για τα αποτελέσματα αυτού του δημοψηφίσματος διότι είναι αντισυνταγματικό», είπε ο Αμπάντι σε μια ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση αργά το βράδυ.

Παράλληλα, τη «βαθιά απογοήτευσή» του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, εκτιμώντας σε μια ανακοίνωσή του ότι αυτό «θα αυξήσει την αστάθεια και τις δυσκολίες» στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ είναι βαθιά απογοητευμένες για την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) ένα μονομερές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.