«Σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης στην έρευνα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Nομιμοποίησης Eσόδων, η χρηματοδότηση που έλαβε, κυρίως από την ΕΕ, για την υποστήριξη σκοπών για τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς από αυτούς που ισχυριζόταν. Ο Δημητράς δεν έχει λάβει κανένα πόρισμα ούτε έχει ειδοποιηθεί για ενέργειες που έγιναν σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία από την ίδια την Αρχή για την Καταπολέμηση της Nομιμοποίησης Eσόδων πριν λάβει αυτές τις πληροφορίες μέσω των μέσων ενημέρωσης. Σε δήλωσή του στις 31 Μαΐου 2023, ο Δημητράς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για καμία τέτοια ενέργεια. Δήλωσε επίσης ότι η μόνη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει προορίζεται για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό» αναφέρει η ανακοίνωση της Fair Trials , που έχει μεταφραστεί από το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων.

«Στις 16 Ιουνίου, ο Παναγιώτης Δημητράς και η Andrea Gilbert θα δικαστούν ενώπιον Εφετείου μετά από έφεσή τους κατά προηγούμενης καταδίκης σε υπόθεση ψευδούς καταμήνυσης. Οι δύο υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων είχαν υποβάλει μήνυσης εναντίον ενός κορυφαίου Έλληνα επισκόπου για αντισημιτική ρητορική μίσους και κατηγορήθηκαν με τη σειρά τους ότι έκαναν ψευδείς δηλώσεις εναντίον του. Καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή. Αυτό ακολουθεί ένα μοτίβο κατάχρησης της κρατικής εξουσίας για να καταπνίξει την κοινωνία των πολιτών. Αντί να αντιμετωπιστούν σωστά οι πολλές μηνύσεις που υποβλήθηκαν από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι όλα αυτά τα χρόνια που καταγγέλλουν τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους που διαπράττεται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και άλλους φορείς που υποστηρίζονται από το κράτος, η ποινική δίωξη χρησιμοποιείται για να αποτρέψει τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από την υποβολή τέτοιων μηνύσεων, συστηματικά κατηγορώντας τους για “ψευδείς καταμηνύσεις” και δυσφήμιση» προσθέτει και συμπληρώνει:

«Η Fair Trials είχε προηγουμένως καταγγείλει τη χρήση των εξουσιών ποινικής δικαιοσύνης για την ποινικοποίηση των νόμιμων δραστηριοτήτων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την παρενόχληση του Παναγιώτη Δημητρά λόγω του έργου του για το ρατσισμό και τις διακρίσεις και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών. Έχει επίσης καταγγελθεί επανειλημμένα τόσο από την Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και από τους Ειδικούς Εισηγητές του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών.

Η Fair Trials εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για την ποινικοποίηση των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη παρενόχληση και η ποινικοποίηση των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν έχει μόνο σοβαρές επιπτώσεις για τα εμπλεκόμενα άτομα, αλλά έχει επίσης ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην κοινωνία των πολιτών, αποτρέποντας τους ανθρώπους από τον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συρρικνώνοντας την ικανότητα της κοινωνίας των πολιτών να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Τα κράτη πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την ποινική δίωξη και τιμωρία για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων και να προσπαθούν να εμποδίσουν την κοινωνία των πολιτών να εκφράσει θεμιτές ανησυχίες.

Η Fair Trials συνεχίζει να δείχνει υποστήριξη στον Δημητρά και τη Gilbert και προτρέπει σθεναρά την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις εξουσίες του ποινικού νόμου κατά των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων».