«Ασφαλώς και η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος, να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά είναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη πλευρά να μέριμνα για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων», επισήμανε ο υπουργός, σε δηλώσεις του στο Star.

Σε ερώτηση αν είμαστε έτοιμοι, ακόμη και για το έσχατο σενάριο μιας στρατιωτικής λύσης, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, κ. Διακόπουλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Ακριβώς! Προχθές ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Γραφείου Πρωθυπουργού είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα αυτά τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως ο νοών νοείτω».

«Συνεργασία» για εξορύξεις στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσαν Ερντογάν – Σαράτζ

«Η Τουρκία και η Λιβύη σχεδιάζουν να προωθήσουν τη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης, προκειμένου να επωφεληθούν περαιτέρω από τους φυσικούς πόρους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη του καθεστώτος της Λιβύης.

Ερντογάν και Σαράτζ συναντήθηκαν στην Άγκυρα την Πέμπτη, παραχωρώντας μετά τη συνάντησή τους κοινή συνέντευξη τύπου, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η Τουρκία θα εντείνει τη στήριξή της προς το καθεστώς του Σάρατζ στη Λιβύη, και ανακοινώνοντας πως ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η ιστορία θα κρίνει εκείνους που προκαλούν αιματοχυσία και δάκρυα στη Λιβύη, υποστηρίζοντας τον Χαφτάρ» ανέφερε ακόμα ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό Anadolu, με τον Σαρατζ να απαντά πως «ευχαριστούμε την Τουρκία για την ιστορική και γενναία στάση της για τη Λιβύη».

«Παράνομο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις ΗΠΑ

Επιμένει στον χαρακτηρισμό του τουρκολιβυκού μνημονίου ως «προκλητικό και μη βοηθητικό» το State Department, στην πρώτη του αντίδραση μετά από τις κοινές δηλώσεις των ηγετών της Τουρκίας και του καθεστώτος της Λιβύης για «συνεργασία» στην ανατολική Μεσόγειο, με τα σχέδιά τους να περιλαμβάνουν έρευνα και εξόρυξη στην περιοχή κάτω από την Κρήτη.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στην τηλεόραση του OPEN, οι Αμερικανοί τονίζουν πως «η δήλωσή μας ισχύει», ενώ υπογραμμίζεται πως «οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές» και «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».

Ακόμη, δήλωσε πως το παράνομο μνημόνιο «δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα».

Μήνυμα της MED 7 στην Τουρκία

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, έστειλαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7 Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, με την υιοθέτηση της κοινής τους δήλωσης. Παράλληλα, στην κοινή δήλωση των έξι σημείων οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της MED 7 εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της MED 7, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που εκπροσώπησε τη χώρα μας, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις επιστολές που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.