«Νομίζω ότι είναι πιθανόν να είμαι ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος της Ουκρανίας που αντιμετωπίζει με τη μέγιστη σοβαρότητα τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του, την πληρωμή των φόρων του και τα προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων, σεβόμενος πλήρως το ουκρανικό και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο πρόεδρος Ποροσένκο.
 

Я перша посадова особа в Україні, яка серйозно ставиться до декларування своїх статків, сплати податків і питання конфлі…

Posted by Петро Порошенко on Monday, 4 April 2016

 
«Αφότου έγινα πρόεδρος, δεν ασχολούμαι πλέον με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων μου και έχω αναθέσει αυτήν την ευθύνη σε εταιρείες συμβούλων και νομικά γραφεία», πρόσθεσε.
 
Οι κατηγορίες περί φοροδιαφυγής σε βάρος του προέδρου είναι αβάσιμες, υποστηρίζει το δικηγορικό γραφείο Avellum που είχε αναλάβει να διαχειριστεί την πώληση της σοκολατοποιίας Roshen που ανήκει στον πρόεδρο της Ουκρανίας. Το δικηγορικό γραφείο τονίζει ότι η Roshen εξακολουθεί να καταβάλλει κανονικά τους φόρους που της αναλογούν στην Ουκρανία.
 
Εξάλλου το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι δεν έχει δει καμία απόδειξη ότι ο πρόεδρος Ποροσένκο διέπραξε κάποιο αδίκημα.
 
«Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των πληροφοριών που δημοσιεύονται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την παραβίαση του νόμου εκ μέρους του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δεν έχει δει ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας», είπε ο εκπρόσωπος, ο Βλαντισλάβ Κουτσένκο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
 
Σύμφωνα με τα Panama Papers, τον Αύγουστου του 2014 ο Ποροσένκο μετέφερε την έδρα της σοκολατοποιίας Roshen στις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Συγκεκριμμένα αναφέρεται πως στις 21 Αυγούστου 2014 καταχωρήθηκε στις βρετανικές Παρθένες Νήσους μια offshore εταιρεία, η Prime Asset Partners Limited που είχε ως μοναδικό μέτοχο τον Ουκρανό πρόεδρο.