του Κώστα Εφήμερου
«Σύμφωνα με τις Δηλώσεις που έχει καταθέσει φαίνεται να είναι σε συμφωνία με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Επιτρόπων αφού περιλαμβάνει όλες τις επιχειρηματικές δράσεις και τα οικονομικά στοιχεία της συζύγου του που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση συμφερόντων» είπε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μαργαρίτης Σχοινάς μετά την δημοσίευση των ντοκουμέντων. «Ο Επίτροπος μας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η εταιρία είναι ανενεργή εδώ και αρκετά χρόνια πριν την ανάληψη των καθηκόντων του το 2014».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί μια φαινομενικά αδικαιολόγητη αμυντική στρατηγική προς την μεγαλύτερη παγκόσμια συνομωσία του 1% απέναντι στο 99% των πολιτών της γης όπως αποδεικνύεται μέσω των εγγράφων της Mossack Fonseca. Και γράφω φαινομενικά γιατί όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι όταν η σύζυγος του επίτροπου Ενέργειας (απλά σκεφτείτε τι διαχειρίζεται) συμμετείχε παλιά σε ένα περίεργο μοντέλο απόκρυψης περιουσίας, πιθανώς με στόχο την φοροαποφυγή και τον πλουτισμό, τότε δεν έχει σημασία αν αποδεικνύονται οι κινήσεις της τα τελευταία χρόνια.
Καταρχάς να σημειώσουμε ότι τα Panama Papers αφορούν τη διαρροή 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων μόνο από την 4η μεγαλύτερη νομική εταιρία συμβούλων υπεράκτιων εταιριών στον κόσμο και μόνο τα στοιχεία δημιουργίας του δικτύου. Τα ντοκουμέντα αφορούν κυρίως την δημιουργία του δικτύου των υπεράκτιων εταιριών και όχι τις τραπεζικές κινήσεις. Αν λοιπόν η σύζυγος του Επιτρόπου ίδρυσε μια τέτοια οντότητα και μετά ανέλαβε μόνη της την διαχείριση δεν υπάρχει άλλος τρόπος απόδειξης της αλήθειας των ισχυρισμών της περί ανενεργούς εταιρίας χωρίς προηγουμένως να διαταχθεί άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών της υπεράκτιας οντότητας. Θέλω να πω δηλαδή ότι πολύ εύκολα πείστηκαν οι άνθρωποι των Βρυξελλών από τις εξηγήσεις του Επιτρόπου τους.
Και αυτό φυσικά είναι πολύ λογικό γιατί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοικούν πολιτικοί, αξιωματούχοι και τεχνοκράτες, αυτοί ακριβώς δηλαδή που φαίνεται να ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία (ή τουλάχιστον να την αφαιμάσσουν). Είναι λοιπόν λογικό στις πρώτες ώρες της αποκάλυψης του σκανδάλου οι περισσότεροι «ηγέτες της ευρώπης» να αναρωτιόνται πρωτίστως αν το όνομα τους περιλαμβάνεται σε κάποια αποκάλυψη και έτσι θα έχουν μάλλον λίγο χρόνο προκειμένου να προετοιμάσουν την αντιμετώπιση του παράνομου πλουτισμού μέσω υπεράκτιων εταιριών.
Αντί λοιπόν να δούμε ηχηρές δηλώσεις και αναγγελίες επιτροπών πολιτικών, νομικών και οικονομικών ελέγχων με στόχο την αποδόμηση του πλέγματος νόμων που επιτρέπουν στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει περιουσία ίση με το υπόλοιπο 99% ακούμε δηλώσεις συμπαράστασης και δικαιολογίες. Και μην ξεχνάτε, αυτός ο υπολογισμός γίνεται με βάση τα χρήματα που ξέρουμε ότι έχουν, όχι αυτά που έκρυψαν.
Η Κομισιόν καλά θα κάνει λοιπόν να διατάζει ελέγχους και να μην προσπαθεί να υπερασπίζεται τα μέλη της. Γιατί όσο ο κόσμος θα γίνεται μέτοχος της ενημέρωσης τόσο θα γίνεται επιτακτικότερο να διαλέξουν όλοι πλευρές. Και με τους Ρωμαίους και με τους Γαλάτες δεν γίνεται.