Στα συλλαλητήρια καλούν Σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονείς, μαθητικές συλλογικότητες οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής έχει απευθύνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων».

Παράλληλα, μέσω ανοιχτής επιστολής, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, απευθύνει κάλεσμα «για να φτιάξουν το σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών», με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά.

«Το σχολείο που έχουμε ανάγκη είναι αυτό που προσφέρει σε όλα τα παιδιά ισότιμη και ποιοτική μόρφωση»

Την ίδια στιγμή, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλούν σωματεία πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών σε πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στο θεατράκι της Γκράβας. Απευθύνονται στα Διοικητικά Συμβούλια και τα καλούν να συμμετάσχουν με το πλαίσιο δράσης και αποφάσεις τους, με στόχο την οργάνωση του αγώνα.

Κινητοποιήσεις την Τετάρτη, θα γίνουν στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια και σε άλλες πόλεις της χώρας:

  • Στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  • Στα Γιάννενα, στις 6 μ.μ. στην Ακαδημία.
  • Στο Ηράκλειο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στην Ξάνθη,  στις 7 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.
  • Στη Σάμο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβάσου.

Στα αιτήματά εκπαιδευτικών και μαθητών συγκαταλέγονται:

⦁    Ανοιχτά ασφαλή σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα, ανασυγκρότηση της ύλης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών – δωρεάν τεστ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – καμία σκέψη για συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων – ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο.

⦁    Κατάργηση της ΕΒΕ – Να καλυφθούν τώρα όλες οι κενές θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια. Καμία ανοχή σε ένα υπουργείο που λειτουργεί ως dealerτων ιδιωτικών κολεγίων! Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και καμία συζήτηση για πανελλαδικές εξετάσεις PISA σε ΣΤ Δημοτικού και Γ Γυμνασίου.

⦁    Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων που μετατρέπουν το σχολείο σε ιδιωτική επιχείρηση,  κατηγοριοποιούν τις σχολικές μονάδες και θα οδηγήσουν στο κλείσιμό τους. Συμμετέχουμε και πάλι μαζικά και δυναμικά στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας που επικαιροποιήθηκε και επαναπροκηρύχθηκε από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

⦁    Ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη που απαγορεύει την απεργία και οδηγεί στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών.

⦁    Αύξηση των δαπανών για τα δημόσια αγαθά (παιδεία και υγεία) και όχι για εξοπλισμούς και αστυνομία!

⦁    Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ποιοτική, δημοκρατική εκπαίδευση όλων των παιδιών ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, που θα συνδυάζει τη γενική παιδεία, την ευρεία ανθρωπιστική μόρφωση με επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, που θα καλλιεργεί την ισόρροπη γνωστική, καλλιτεχνική, ηθική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών, την κριτική – δημιουργική σκέψη, τα ιδανικά της αλληλεγγύης, τη συλλογικότητα.