Όπως επισήμανε στο ΤPP, ο Ειδικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, «Υπάρχουν πολλές λύσεις για την δημιουργία ολιγομελών τμημάτων, όπως το παράδειγμα της Γαλλίας, με αναλογική μείωση των ωρών. Η επανάληψη ενός lockdοwn θα ήταν καταστροφική για τους μαθητές δεδομένης και της αποτυχίας του συστήματος τηλεκπαίδευσης».

Παράλληλα, κατατέθηκε νέο εξώδικο – δήλωση της ΟΛΜΕ, σχετικά με την κήρυξη απεργίας – αποχής από την διαδικασία της «αντιδραστικής» εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διδασκόντων, ενώ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου και Γενικής Συνέλευσης Προέδρων στις 25 Σεπτεμβρίου.

Στα συλλαλητήρια καλούν Σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονείς, μαθητικές συλλογικότητες οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής έχει απευθύνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων».

Παράλληλα, μέσω ανοιχτής επιστολής, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, απευθύνει κάλεσμα «για να φτιάξουν το σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών», με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά.

Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια και σε άλλες πόλεις της χώρας:

 • Στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.
 • Στα Γιάννενα, στις 6 μ.μ. στην Ακαδημία.
 • Στο Ηράκλειο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
 • Στην Ξάνθη, στις 7 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.
 • Στη Σάμο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβάσου.

Η προκήρυξη της εκπαιδευτικών ομοσπονδιών :

Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, με απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και με την κυβέρνηση να εκπέμπουν αντιφατικά και αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται πως η νέα χρονιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιμέτωπους με μεθοδεύσεις περιστολής των εργασιακών τους δικαιωμάτων και των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών τους ελευθεριών και μέσα σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου κάτω από το οποίο καλούνται να προσφέρουν το έργο τους.

Απαιτούμε:

 • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες.
 • Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
 • Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Καμία αναστολή εργασιακών δικαιωμάτων!
  Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές/τριες στις τάξεις, έως
 • 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων. Άμεση κάλυψη των κενών.
 • Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.
 • Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών/τριών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
 • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.
 • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
 • Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση. Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο.
 • Για όλους τους παραπάνω λόγους οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, καλούν όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στη 18.30.