Ολόκληρη η ανακοίνωση των κρατουμένων:

«Από 18 Ιουνίου, οι κρατούμενοι στις φυλακές ξεκινάμε τριήμερη αποχή συσσιτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο φασιστικό νομοσχέδιο για τη λειτουργία φυλακών τύπου Γ.

 
Το υπουργείο θέλει να φτιάξει μια φυλακή μέσα απ’ τη φυλακή, χωρίς δικαιώματα, χωρίς επισκεπτήρια, χωρίς μεροκάματα, χωρίς άδειες…
 
Σκοπός του υπουργείου δεν είναι ο σωφρονισμός αλλά η εκδίκηση και η τιμωρία. Όταν στερείς από κάποιον το δικαίωμα στην ελπίδα, το μόνο σίγουρο είναι ότι τον κάνεις χειρότερο. Οι φυλακές τύπου Γ δεν είναι φυλακές ύψιστης ασφαλείας, είναι φυλακές υψίστης απελπισίας. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο δικαιοσύνης προσπαθεί να περάσει το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, για να μη συναντήσει τις αντιδράσεις όχι μόνο των κρατουμένων αλλά και όλων των συνειδητοποιημένων και ευαισθητοποιημένων ανθρώπων.
 
Η τριήμερη αποχή συσσιτίου είναι μόνο η αρχή. Σε κάθε περίπτωση αδιαλλαξίας του υπουργείου και της κυβέρνησης ο αγώνας θα κορυφωθεί με κάθε μέσο.
 
Στην Ελλάδα η θανατική ποινή ονομάζεται πλέον  φυλακές τύπου Γ.
 
ΑΓΩΝΑΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
 
Υ.Γ. Στην Ελλάδα της φτώχιας και της ανέχειας, η μόνη λύση είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Γι’ αυτό αποφασίσαμε τις τρεις μέρες που εμείς θα στερηθούμε το συσσίτιο του φαγητού, αυτό να προσφερθεί στους άστεγους, στους φτωχούς και στου άνεργους…»

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, 6 Ιουνίου – δύο μόλις ημέρες από το κλείσιμο της Ολομέλειας – κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσυνης στην αρμόδια επιτροπή του θερινού τμήματος της Βουλής.

Λίγα λόγια για το νομοσχέδιο

Με την παρ. 7 του άρθρου 1 του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», οι φυλακές κατατάσσονται στις κατηγορίες Α, Β και Γ, ενώ διευρύνεται ο κατάλογος των κρατούμενων που θα κρατούνται στις φυλακές  τύπου Α.

Με τον ισχύοντα σωφρονιστικό κώδικα (Ν. 2776/1999) στις φυλακές τύπου Α κρατούνται οι υπόδικοι για χρέη. Τώρα ο κατάλογος διευρύνεται με την προσθήκη των κρατούμενων που κατηγορούνται για «εγκλήματα κατά της περιουσίας και ιδιοκτησίας, που έχουν τελεσθεί χωρίς βία ή απειλή».

Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί ποιες φυλακές θα μετατραπούν σε τύπου Γ ή σε ποιες θα δημιουργηθούν τμήματα τύπου Γ. Υπάρχει μόνο η πρόβλεψη (άρθρο 9 παρ. 7 του νομοσχεδίου) ότι με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης ορίζονται οι φυλακές τύπου Γ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στη φυλακή του Δομοκού δε θα χρειαστεί να γίνουν νέες εργασίες, ενώ ετοιμάζεται η μετατροπή μιας πτέρυγάς της σε τμήμα τύπου Γ, με αλλαγή της σύνθεσης των κρατούμενων.

Ποιοι, όμως, θα κρατούνται στις φυλακές τύπου Γ:

Στις φυλακές τύπου Γ πρώτοι θα οδηγηθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι της 17Ν, των ΣΠΦ, καθώς και άλλοι κρατούμενοι που εμπλέκονται σε παρόμοιες υποθέσεις, ένω σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά έχουν και τα φυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, στις ίδιες φυλακές θα κρατούνται και όσοι κρατούμενοι κρίνονται επικίνδυνοι για τη «δημόσια ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη», καθώς και οι κρατούμενοι που κρίνονται επικίνδυνοι για την ασφάλεια στις φυλακές τύπου Α και Β, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταδικαστεί ή απειλούνται με ποινές ισόβιας ή πρόσκαιρης κάθειρξης ή έχουν ασκήσει βία σε δεσμοφύλακες ή κατέχουν αιχμηρά αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα ή έχουν αποδράσει βίαια, ατομικά ή ομαδικά.

Τι πρόβλεπεται για τους κρατούμενους των φυλακών τύπου Γ:

Για την τελευταία κατηγορία κρατούμενων (επικίνδυνοι για την ασφάλεια των φυλακών τύπου Α και Β) προβλέπεται αρχικά η παραμονή για τέσσερα χρόνια «σκαστά» (δηλαδή χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος που παίρνουν από τα λεγόμενα μεροκάματα για συμμετοχή τους σε εργασίες). Μετά την πάροδο της τετραετίας θα κρίνεται ανά διετία η συνέχιση ή μη της κράτησής τους στις φυλακές ή τα τμήματα τύπου Γ.

Αντίθετα, για τους υπόλοιπους κρατούμενους, οι οποίοι φυλακίζονται αυτοδίκαια (λόγω της φύσης του αδικήματος) σε φυλακές ή τμήματα τύπου Γ, η αρχική κράτηση θα είναι δεκαετής και θα μπορεί να παρατείνεται ανά διετία.

Οι κρατούμενοι των φυλακών ή τμημάτων τύπου Γ εμμέσως πλην σαφώς αποκλείονται από τα «μεροκάματα», με τα οποία επισπεύδεται η αποφυλάκιση ενός κρατούμενου, και στερούνται του δικαιώματός τους στην άδεια. Παράλληλα, δυσκολεύουν έως και αποκλείονται τα επισκεπτήρια, ακόμη και η αλληλογραφία και οι τηλεφωνικές συνομιλίες.

Επιπρόσθετα, το Νομοσχέδιο προβλέπει:

  • νέες ευεργετικές διατάξεις για όσους ρουφιανεύουν: Πέρα από την αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης, θα μπορεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ακόμα και να τους αποφυλακίζει και να αναστέλλει προσωρινά την ποινική τους δίωξη, μέχρι να επαληθευτούν οι πληροφορίες τους.
  • τη συγκρότηση ειδικού σώματος που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως συνέβαινε ως τώρα (και θα εξακολουθήσει να συμβαίνει στις φυλακές τύπου Α και Β). Σύμφωνα με την ίδια διάταξη (άρθρο 15 παρ. 1), επιτρέπεται η επέμβαση αυτού του σώματος στο εσωτερικό της φυλακής, μετά από απόφαση του Διευθυντή.

Και τέλος, μια μικρή σημείωση:

Όπως διαβάζουμε στην Κοντρα, το αρχικό νομοσχέδιο περιλαμβανόταν και ένα τμήμα που αφορούσε τη μεταχείριση των μεγαλοοφειλετών και των καταχραστών δημοσίου χρήματος, όμως επειδή η μεταχείρισή τους ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή, γεγονός που αποτελούσε πρόκληση για το σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, η δικομματική κυβέρνηση αναγκάστηκε να το αποσύρει.