Τη διοργάνωση της συγκέντρωσης την ανέλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων ενώ στο κάλεσμα συμμετείχαν και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών.

Οι διαδηλωτές προέρχονταν από όλα τα μέρη της Ελλάδας που δοκιμάστηκαν φέτος με τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, από τα χωριά της Β. Εύβοιας μέχρι την Ηλεία και την Αχαϊα. Κάποιοι είχαν κατασκευάσει ένα χάρτινο ομοιώμα μιας ανεμογεννήτριας ενώ προς το τέλος της πορείας κομμάτι των διαδηλωτών πέταξαν πατάτες και σταφίδες μπροστά από τη Βουλή. Η παρέμβαση τους αυτή καταδεικνύει την καταστροφή των αγροτικών παραγωγών και την μελλοντική φτώχεια μεγάλης μερίδας του αγροτικού πληθυσμού.

Stringer / SOOC

 

Οι Φορείς και οι Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές από την Ηλεία, Αττική, Εύβοια, Κρήτη, Καρδίτσα, Γορτυνία, Λακωνία, Λάρισα και αλλού, σε σύσκεψη στην Αθήνα τον περασμένο μήνα, συγκρότησαν Πανελλαδική επιτροπή πληγέντων και προχώρησαν σε μία σημαντική απόφαση:

“Να συντονίσουν όλες τις δυνάμεις, από όλη την Ελλάδα, και «…να ανταμώσουμε, σε μια μεγάλη συγκέντρωση- συλλαλητήριο στην Αθήνα, διατρανώνοντας την θέλησή μας, να παλέψουμε για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας μας, από όλους τους φυσικούς κινδύνους, απαιτώντας τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση την αποκατάσταση και την ολική αποζημίωση των ζημιών που έχουμε υποστεί, για να ζήσουμε στον τόπο μας, παλεύοντας για τη ζωή που μας αξίζει».

Το κοινό πλαίσιο αιτημάτων είναι το εξής:

-Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασία και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα με τη στελέχωση σε αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κλπ

-Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες, αλλά και τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.

-Αποκατάσταση άμεσα όλων των ζημιών που έχουμε υποστεί σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κλπ. Άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

-Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσους χάσανε τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους.

-Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανένα αποκλεισμό πληγέντα. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση του ΕΛΓΑ με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές.

-Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα εξασφάλιση μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές-δασεργάτες την εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.

-Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, Σχολείων και Προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές.

-Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, Ύδρευση, Τηλεφωνία, Δημοτικά Τέλη, διαγραφή χρεών σε Τράπεζες και Εφορία για όλους, στις πληγείσες περιοχές.