Συγκεκριµένα, τροπολογία που κατατέθηκε σε ν/σ του υπ. Υγείας, αναφέρει ότι η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και των κοσμητόρων στα ΑΕΙ, η θητεία των οποίων λήγει στις 31 Αυγούστου, δεν μπορεί να εκδοθεί πριν από τις 31/8. Εάν για οποιονδήποτε λόγο εκδοθεί προκήρυξη για την ανάδειξη των οργάνων, οι εκλογές θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι «η θητεία των νυν πρυτανικών αρχών και κοσμητόρων που λήγει στις 31/8 παρατείνεται έως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανάδειξης των νέων μονομελών οργάνων και για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβεί την 28η Φεβρουαρίου 2023». Αρα οι νυν πρυτάνεις έχουν έως τότε περιθώριο να οργανώσουν τις διαδικασίες για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης, τα οποία θεσμοθετούνται σε κάθε ΑΕΙ με το ν/σ του υπ. Παιδείας.

Ωστόσο, οι πρυτάνεις διαφωνούν με τις ριζικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ με κατάργηση των πρυτανικών εκλογών και σύσταση 11μελών Συμβουλίων Διοίκησης (που θα έχουν 5 εξωτερικά μέλη και θα ορίζουν πρύτανη και αντιπρυτάνεις), όπως θεσπίζει το νέο νομοσχέδιο, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Η σύνοδος των πρυτάνεων αρνήθηκε κατηγορηματικά, σε έκτακτη συνεδρίασή της, τη συνδιοίκηση με τα Συμβούλια Ιδρύματος απορρίπτοντας τις αλλαγές, που εισάγει ο νόμος-πλαίσιο με τον «αντιδημοκρατικό» τρόπο εκλογής των οργάνων.