«Η επιχείρηση “Ελευθερία” και η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” θέλω να πω ότι πηγαίνουν πολύ καλά, κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data και επίσης το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του η Ελλάδα με 17,62 % είναι στην πέμπτη θέση από τις 27. Αυτά είναι ευχάριστα στοιχεία όμως για ακόμα μια φορά θα ήθελα να ζητήσω από όλους εσάς να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα» σημείωσε ο υπουργός Υγείας κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Τα εμβόλια είναι ένα τεράστιο όπλο στην φαρέτρα μας και αυτό μας δίνει περιθώρια συνεχώς να δίνουμε κι άλλες ανάσες ελευθερίας και να επιτρέπουμε δραστηριότητες» είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «ο στόχος προφανώς είναι να γυρίσουμε σε μια κανονικότητα όμως θα ήθελα να ζητήσω όλοι να συνεισφέρουμε και να συμβάλλουμε στο να συνεχίσει να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα μας και τα στοιχεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην καλύτερη δυνατή τουριστική περίοδο με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να το χαρούμε όλοι μαζί». «Είναι μια εθνική προσπάθεια, μια συλλογική προσπάθεια. Όλοι οι υγειονομικοί, όλοι οι άνθρωποι της υγείας, όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το πρόγραμμα Ελευθερία κάνουν το καθήκον τους» πρόσθεσε..

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σύμφωνα με την επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.775 την ημέρα, ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων φτάνει στα 37 έτη. Τα ενεργά κρούσματα είναι 16.838 -σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας- ενώ την προηγούμενη Τετάρτη ξεπερνούσαν τις 20.000, όπως ανέφερε. «Όλες οι Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν σταθεροποίηση έως μείωση κρουσμάτων, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στη χώρα ανέρχονται σε 20.047 και ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει τάση υποχώρησης. Ο μέσος όρος εισαγωγών είναι 244 την ημέρα, υποχωρώντας κάτω από τις 300 για πρώτη εβδομάδα», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης πέντε άνθρωποι εμφάνισαν περιστατικά θρομβώσεων αφότου εμβολιάστηκαν με τον σκεύασμα της AstraZeneca.Όπως είπε, πρόκειται για τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα. Πρόσθεσε ότι ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται, ενώ μια γυναίκα κατέληξε. Η ίδια τόνισε ότι συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το ίδιο πρόγραμμα και δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια, ενώ πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος για περιστατικά ΤΤS είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών. Και τα 4 εμβόλια είπε είναι διαθέσιμα για όλους, η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης.

Συνεχίζεται το ισχύον πρόγραμμα εμβολιασμού

Καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στα όρια ηλικίας ως προς τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια «η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του κινδύνου» εμφάνισης της σχετιζόμενης με τον εμβολιασμό θρομβοεμβολικής νόσου (TTS). Επομένως, «συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού κατά το ισχύον πρόγραμμα». Επισημάνθηκε, πάντως, πως ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της βρετανοσουηδικής εταιρείας «είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών».

«Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων» σχολίασε.

Ακόμη, η ίδια σημείωσε πως «η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα στα άτομα όλων των ηλικιών», ενώ συστήνει και τη συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια στη 2η δόση, αν και για όσους παρουσίασαν τη σπάνια επιπλοκή θα επιλέγεται διαφορετικό εμβόλιο για τη 2η δόση. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει σύσταση αποφυγής του εμβολίου για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η Μαρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε: «Τα εμβόλια είναι όλα διαθέσιμα, είναι στην επιλογή της γυναίκας να κάνει το εμβόλιο που επιθυμεί».