Οι απεργιακές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει απέναντι στη νομοθεσία της κυβέρνησης Μακρόν, που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, καθώς και την παράκαμψη του κοινοβουλίου για την ψήφισή της.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία, το δημαρχείο του Μπορντό τυλίχθηκε στις φλόγες. «Η διαδήλωση και η έκφραση διαφωνιών είναι δικαίωμα. Η βία και η υποβάθμιση που έχουμε δει σήμερα είναι απαράδεκτη. Όλη μου η ευγνωμοσύνη προς την αστυνομία και τις δυνάμεις διάσωσης που κινητοποιήθηκαν» έγραψε στο Twitter η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπορν, προκαλώντας οργισμένα σχόλια.

Τα συνδικάτα κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις την ερχόμενη Τρίτη, οι οποίες θα συμπέσουν με την κρατική επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη χώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin προσπάθησε να περιορίσει οποιεσδήποτε ανησυχίες, ενόψει του ταξιδιού του βασιλιά, λέγοντας το βράδυ της Πέμπτης ότι «δεν δημιουργείται πρόβλημα (ασφαλείας)» και ότι ο μονάρχης «θα είναι ευπρόσδεκτος και καλοδεχούμενος», σύμφωνα με το AP.