Ωστόσο έσπευσε να καθησυχάσει, τονίζοντας ότι με την θεραπευτική αντιμετώπιση, την έγκαιρη αναγνώριση αλλά και την θεραπεία που πήραν τα παιδιά έγιναν καλά και δεν υπήρξαν θάνατοι παιδιών εκτός ενός. Αφορμή για να έρθει το ζήτημα στο προσκήνιο είναι η εμφάνιση του συνδρόμου σε έναν 11χρονο που διαγνώστηκε με κοροναϊό και διακομίστηκε επειγόντως από τη Λέσβο στην Αθήνα. Το αγόρι υπέστη πνευμονική εμβολή εξαιτίας του συνδρόμου MIS-C κι ενώ 15 ημέρες πριν είχε προσβληθεί από την Covid-19.

Τι είναι το MIS-C

Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή κατάσταση περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ την περιέγραψε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα, ενώ οι γιατροί μπορεί να κάνουν μια σειρά εξετάσεων, όπως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, υπερηχογράφημα καρδιάς, υπερηχογράφημα κοιλίας, για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για το σύνδρομο.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

«Αν κάνει το παιδί πυρετό κάποιες εβδομάδες μετά την οξεία φάση της Covid και μάλιστα έναν πυρετό που δεν φαίνεται να είναι ίωση, θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό. Κάποια παιδιά που θα περάσουν οξεία Covid οι γονείς θα πρέπει να έχουν τον νου τους. Κάποιοι άλλοι άλλοι βέβαια μπορεί να μην καταλάβουν καν ότι το πέρασαν. Άρα ο επίμονος πυρετός που μπορεί να εμφανιστεί στην οξεία φάση και μετά να επανέλθει χωρίς αφορμή και να επιμένει χωρίς εμφανή αιτία, όπως π.χ. ίωση, θα πρέπει να μας υποψιάσει. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο νου τους μήπως έχει συμβεί αυτό το σύνδρομο» λέει στο iatropedia.gr η καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά.

Δεν είναι, όμως, μόνο μόνο ο πυρετός το «επίμαχο» σύμπτωμα που θα πρέπει να θορυβήσει τους γονείς για την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου MIS-C, αλλά και το εξάνθημα στο σώμα και οι γαστρεντερικές διαταραχές. Επίσης, τα κόκκινα μάτια και χείλη, το εξάνθημα στο σώμα και το οίδημα παλαμών και πελμάτων.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής εξηγεί περαιτέρω: «Κάποια παιδιά κάνουν συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki, δηλαδή κάνουν επιπεφυκίτιδα, κόκκινα μάτια, εξάνθημα στο σώμα, κάνουν γαστρεντερικές διαταραχές (εμετούς και διάρροιες), κόκκινα χείλη, τέτοια συμπτώματα. Αλλά δεν τα έχουν αυτά τα συμπτώματα όλα τα παιδιά. Οπότε εάν ένας πυρετός εμφανίζεται και επιμένει και δεν φαίνεται να έχει κάποια εστία, δηλαδή κάποια ίωση συνηθισμένη, θα πρέπει να το βλέπει ο γιατρός του το παιδί και να εξετάζεται γι’ αυτό» καταλήγει η ίδια.