Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας κάνει επίσης λόγο για νέα έφοδο του ισραηλινού στρατού στο εκτός λειτουργίας νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις.

«Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τρεις αποστολές υψηλού κινδύνου στο νοσοκομείο Νάσερ και έχουμε καταφέρει να απομακρύνουμε 51 ασθενείς, αλλά έχουμε ακόμα περίπου 140 ασθενείς που παραμένουν στο νοσοκομείο» ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του ΟΗΕ, Αγιαντίλ Σαπαρέκοβ.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρουσίασε στο συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του, το σχέδιό του για τον έλεγχο της Γάζας, μετά την «εξάλειψη της Χαμάς», το οποίο προβλέπει τη διοίκηση από τον ισραηλινό στρατό όλης της παραθαλάσσιας περιοχής της Λωρίδας, και προτείνει να υπάρξει συνεργασία με τοπικούς αξιωματούχους, ενώ αποκλείει και την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Το σχέδιο του Νετανιάχου σημαίνει την εκ νέου κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας και την παρεμπόδιση των αμερικανικών και διεθνών προσπαθειών για την ίδρυση του Παλαιστινιακού Κράτους. Το σχέδιο του Νετανιάχου εξυπηρετεί το συμφέρον του να παρατείνει τον πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Π.Α.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε «απογοητευμένος» από την ανακοίνωση του Ισραήλ για τα σχέδια οικοδόμησης 3.000 νέων κατοικιών σε οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σημειώνοντας οι νέοι ισραηλινοί οικισμοί είναι αντιπαραγωγικοί για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Τουλάχιστον 29.514 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 69.616 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αναθεωρημένος απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ανέρχεται σε 1.139.