Η ανακοίνωση έγινε από τον ομοσπονδιακό υπουργό των Οικονομικών Τζος Φρίντενμπεργκ την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, εξαρτώντας την ομοσπονδιακή βοήθεια με τον εμβολιασμό. Η απόφαση της κυβέρνησης του Σκοτ Μόρισον προβλέπει πως το ομοσπονδιακό πρόγραμμα βοήθειας για τους ανέργους θα χαλαρώσει μόλις το 70% του επιλέξιμου για εμβολιασμό πληθυσμού σε κάθε πολιτεία ή επικράτεια εμβολιαστεί πλήρως, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να υποβάλλουν αίτηση για αυτό κάθε εβδομάδα για να λάβουν πληρωμές. Επιπλέον, μόλις το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων φτάσει το 80%, οι πληρωμές θα σταματήσουν οριστικά.

Σήμερα περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ενήλικες σε ηλικία εργασίας λαμβάνουν το ομοσπονδιακό επίδομα για το Covid-19, με τη Νέα Νότια Ουαλία, τη πολιτεία που επλήγη περισσότερο από την πανδημία και την Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας, ο αριθμός των εξαρτώμενων από το πρόγραμμα να μεταφράζεται σε περισσότερο από το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία.

Μέχρι τώρα, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα παρέχει μια εβδομαδιαία πληρωμή των 750 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 543 δολάρια ΗΠΑ) για εκείνους που έχασαν 20 ή περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα, και 450 δολάρια Αυστραλίας (325 δολάρια ΗΠΑ) την εβδομάδα για όσους έχασαν μεταξύ οκτώ και 20 ώρες εργασίας.

Περίπου 2,16 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει αυτές τις πληρωμές μέχρι στιγμής. Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαχειρίζεται μια συμπληρωματική εβδομαδιαία πληρωμή 200 δολαρίων (145 δολάρια) για όσους έχασαν περισσότερες από οκτώ ώρες εργασίας, αλλά λαμβάνουν άλλα προγράμματα υποστήριξης εισοδήματος, όπως φοιτητές και ανύπαντρους γονείς. Η πληρωμή αυτή έχει ληφθεί από 225.000 άτομα μέχρι στιγμής.

Η πληρωμή των 750 δολαρίων θα διακοπεί εντελώς αφού επιτευχθούν ποσοστά εμβολιασμού 80%. Οι πληρωμές θα μειωθούν σε ένα επίπεδο 450 αυστραλιανών δολαρίων ανά εβδομάδα για την πρώτη εβδομάδα, και μετά από αυτό θα έρθουν στο ίδιο επίπεδο με το υφιστάμενο επίδομα ανεργίας, των 350 αυστραλιανών δολαρίων για τη δεύτερη εβδομάδα, πριν να διακοπεί εντελώς. Οι συμπληρωματικές πληρωμές θα μειωθούν στο μισό, σε 100 δολάρια Αυστραλίας για την πρώτη εβδομάδα μετά την επίτευξη του εμβολιασμού στο 80%, πριν σταματήσουν εντελώς. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε επίσης ότι οι πληρωμές θα συνεχιστούν για τις «στοχευμένες» ομάδες, κυρίως μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Η Κασσάνδρα Γκόλντι του Αυστραλιανού Συμβουλίου Κοινωνικών Υπηρεσιών (ACOSS) δήλωσε ότι είναι ασυνείδητο να χρησιμοποιούνται γενικά στοιχεία για το ποσοστό εμβολιασμού ως μηχανισμός διακοπής της εισοδηματικής στήριξης σε άτομα χωρίς έμμισθη εργασία, ανεξάρτητα από το αν έχει αρθεί η απαγόρευση ή ποια είναι τα πραγματικά ποσοστά εμβολιασμού για μια σειρά ομάδες κινδύνου». «Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κόψουμε τις εισοδηματικές ενισχύσεις, τις οικονομικές ενισχύσεις, που ήταν τόσο σημαντικές για τους ανθρώπους που στάθηκαν αρκετά τυχεροί για να είναι επιλέξιμοι για αυτές», πρόσθεσε η Γκόλντι.

Η ACOSS προειδοποίησε επίσης ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι με προσωρινή βίζα, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το υφιστάμενο επίδομα ανεργίας, θα μείνουν χωρίς εισόδημα αν δεν μπορέσουν να βρουν δουλειά πριν τη λήξη του προγράμματος.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 76,7% των ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 16 και άνω που είναι επιλέξιμη για εμβολιασμό έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19, ενώ το ποσοστό του πλήρους εμβολιασμού είναι 52,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, ο Guardian εκτιμά ότι η Νέα Νότια Ουαλία, η πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο στη χώρα, θα φθάσει το ποσοστό εμβολιασμού στο 80% έως τις 18 Οκτωβρίου. Αντίστοιχα η Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας θα ακολουθήσει στις 21 Οκτωβρίου. Αυτό δείχνει ότι οι δύο περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό, με τις δύο περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού σε ηλικία εργασίας που εξαρτάται από την εισοδηματική ενίσχυση να την χάνουν εντελώς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η συντηρητική Φιλελεύθερη-Εθνική κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον επιμένει στο εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας, κάνοντας αισιόδοξες προβλέψεις ότι τα σχέδια επαναλειτουργίας θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να βρουν απασχόληση μέχρι να αποσυρθεί τελείως το ποσό της καταστροφής, παρότι  η χώρα αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων από COVID-19, με πρόσφατο εβδομαδιαίο μέσο όρο πάνω από 1.700 κρούσματα την ημέρα.