Ξεπερνούν τους 15.800 οι νεκροί στη διάρκεια της εξέγερσης στη Συρία, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Οι τελευταίες μάλιστα εβδομάδες θεωρούνται οι πιο αιματηρές από την έναρξη των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος.
«Η γεμάτη εξελίξεις περίοδος από την 26η Μαΐου ως την 26η Ιουνίου υπήρξε η πιο αιματηρή από την έναρξη της εξέγερσης (την 15η Μαρτίου 2011), με 3.426 ανθρώπους να δολοφονούνται», στην πλειοψηφία τους πολίτες, ανέφερε ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Υποστήριξε ακόμη ότι «η επιδείνωση των βιαιοτήτων οφείλεται στη σιωπή της διεθνούς κοινότητας έναντι των εγκλημάτων του καθεστώτος και έναντι της καταστολής η οποία προκάλεσε τις βιαιότητες της άλλης πλευράς (σ.σ. των ανταρτών) και τους ατιμώρητους βομβαρδισμούς πόλεων και χωριών».
Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, τουλάχιστον 10.995 πολίτες, 3.954 στρατιώτες και 855 αντάρτες έχουν σκοτωθεί από το κύμα καταστολής και τις μάχες ανάμεσα στους στρατιώτες και τους αντάρτες.
Άσαντ: Η Συρία βρίσκεται σε πόλεμο
Η Συρία βρίσκεται σε μια πραγματική κατάσταση πολέμου, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υιοθετήσει ηπιότερη προσέγγιση απέναντι στην εξέγερση. Παράλληλα, διέταξε την κυβέρνηση της Συρίας να νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο.
«Όταν είμαστε σε πόλεμο, όλες οι πολιτικές και όλες οι πλευρές και όλοι οι τομείς χρειάζεται να είναι στραμμένοι προς τη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο που διόρισε νωρίτερα.
Ο Σύρος πρόεδρος καταφέρθηκε παράλληλα κατά των χωρών που του ζητούν επίμονα να απομακρυνθεί από την εξουσία, τονίζοντας πως η Δύση «παίρνει και ποτέ δεν δίνει και αυτό έχει αποδειχθεί σε κάθε στάδιο».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ εκτίμησε ότι οι λιποταξίες στο στρατό, οι συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό και η καταστροφή του τουρκικού αεροσκάφους από τη Συρία, αποτελούν σημάδια ότι το καθεστώς Ασαντ χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν ως στόχο την υλοποίηση μιας πολιτικής μετάβασης χωρίς τον Μπασάρ αλ Ασαντ.
Είναι «κεφαλαιώδες η διεθνής κοινότητα να είναι ενωμένη» για να εργαστεί για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, υπογράμμισε ο Κάρνεϊ, ενώ ο διεθνής απεσταλμένος Κόφι Αναν προσπαθεί να οργανώσει σύνοδο των μεγάλων δυνάμεων στη Γενεύη το Σάββατο προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο των έξι σημείων για τον τερματισμό της κρίσης.
Η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος της Δαμασκού, θα πρέπει να συμμετάσχει στη σύνοδο του Σαββάτου, σύμφωνα με το Ρώσο Πρέσβη στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν. Ωστόσο η Μόσχα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει επίσης να συμμετάσχει στη σύνοδο, κάτι στο οποίο αντιτάσσονται οι Δυτικοί.
«Είχαμε παραγωγικές συναντήσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Κάρνεϊ. «Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις» σε ορισμένα σημεία, πρόσθεσε.