Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο αριθμός  των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έφθασε τον Οκτώβριο τα 1.014.295 άτομα, δηλαδή 22.903 άτομα περισσότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
 
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προβαίνουν σε περίπου 1.000 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα.
 
Βάσει των ίδιων στοιχείων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία έφθασε στα τέλη Οκτωβρίου τα 4.170.753 άτομα εκ των οποίων 1.718.371 είναι εκτεθειμένοι σε μελλοντικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή σε κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.
 
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ το Οκτώβριο με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 10,44 δισ. από την αρχή του 2017 και να πλησιάσουν τα 99,8 δισ. ευρώ συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.
 
Προ ολίγων ημερών η ΑΑΔΕ είχε ανακοινώσει ότι προετοιμάζει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα ενημερώνει άμεσα για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων, ώστε να ενεργοποιούνται άμεσα οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων και δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών.
 
Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει επακριβώς τα περιουσιακά στοιχεία όλων των οφειλετών, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα ακίνητα που διαθέτουν μέχρι και τους λογαριασμούς που τυχόν διατηρούν στο εξωτερικό, ακόμη και αν συμμετέχουν σε κάποια αλλοδαπή εταιρεία ως μέτοχοι.