Το καλοκαίρι του 2020, η κυβέρνηση με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση άλλαξε τον τρόπο πρόσληψης των εργαζομένων στην καθαριότητα στα σχολεία, με αποτέλεσμα, λόγω του «πιστοποιητικού ελληνικότητας» που απαιτείται πλέον, οι μετανάστριες/ες καθαρίστριες/ές να αποκλειστούν από την προκήρυξη.

Πρώτα, χρειάστηκε να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψή τους, που τελικά επετεύχθη αλλά υπό δυσμενέστερες συνθήκες. Μετά από έντονες αντιδράσεις και σειρά κινητοποιήσεων, οι 52 μετανάστριες καθαρίστριες στον δήμο Αθηναίων επαναπροσελήφθησαν τον Δεκέμβριο toy 2020, με ολιγόμηνες συμβάσεις και χωρίς στο τέλος τους να έχουν δικαίωμα να μπουν στο ταμείο Ανεργίας.

«Είναι 23 χρόνια εδώ στην Ελλάδα, καθαρίστρια σε σχολεία του δήμου Αθηναίων, με βαρέα ένσημα. Πέρσι, δεν θέλανε να μας πάρουν στα σχολεία και βάλανε την ιθαγένεια και μετά την ελληνομάθεια. Εγώ ιθαγένεια είχα, αλλά ελληνομάθεια όχι, επομένως βρέθηκα εκτός. Μετά από μήνες, αφού παλέψαμε κι αγωνιστήκαμε, τελικά μας πήρανε στις θέσεις μας, στις 21 Δεκέμβρη» εξηγούσε σε ρεπορτάζ του TPP τον Ιούλιο η κ.Lindita Buzi, με καταγωγή από την Αλβανία.

Παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πάρα το γεγονός ότι το επάγγελμά τους είναι βαρύ και ανθυγιεινό, η επισφάλεια κυριαρχεί, ενώ ο ρατσιστικός διαχωρισμός συνεχίζεται.

Από την 1η Ιουλίου, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων έχουν λήξει.  Κάποιες από αυτές παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον τομέα της καθαριότητας των σχολείων για πάνω από 20 συνεχόμενα χρόνια.

Και όμως, το υπουργείο Εσωτερικών, για δεύτερη χρονιά, με υπουργό αυτή τη φορά τον Μάκη Βορίδη, απορρίπτει από τους καταλόγους των σχολικών μονάδων της Αθήνας περισσότερες από 40 καθαρίστριες, καταγωγής ως επί το πλείστον από την Αλβανία, με τη δικαιολογία ότι «δεν προκύπτει ελληνική ιθαγένεια ή πολίτη άλλων χωρών μελών της Ε.Ε.».

Η ανακοίνωση:

Για δεύτερη χρονιά το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη φορά με υπουργό τον Μ. Βορίδη, χρησιμοποιεί το τσεκούρι των απολύσεων των μεταναστριών και μεταναστών εργαζόμενων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων.

Πάνω από 40 καθαρίστριες, κατά κύριο λόγο καταγωγής από την Αλβανία, βρίσκονται στο κατάλογο των οριστικώς απορριπτέων του Δήμου της Αθήνας με την δικαιολογία: «Δεν προκύπτει ελληνική ιθαγένεια η πολίτη άλλων χωρών μελών της ΕΕ( Γενικά προσόντα επιλογής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παράρτημα της ανακοίνωσης)!!!».

Πρόκειται για σκληρά εργαζομένους στο τομέα της καθαριότητας των δημόσιων σχολείων, αρκετοί με πάνω από 20 χρόνια συνεχόμενης υπηρεσίας! Γι’ αυτό άλλωστε δηλώνει η ανακοίνωση του Δήμου Αθήνας ότι διαθέτουν τα προσόντα αλλά μένουν εκτός εργασίας εξ αιτίας της απόφασης του ΥΠΕΣ που καθόρισε ξανά ως κριτήριο την ελληνική ιθαγένεια, ενώ πέρυσι είχαν τελικά προσληφθεί με τροπολογία στη Βουλή που πρόβλεπε την εξαίρεση τους και την άρση του ρατσιστικού αποκλεισμού.

Φέτος, πάρα τις πολλαπλές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, με τελευταίο σχετικό ψήφισμα του στις 2 Αυγούστου (με καταψήφιση μόνο από τους εκλεγμένο της Χρυσής Αυγής), παρά τις θετικές εισηγήσεις του Δήμου της Αθήνας προς το ΥΠΕΣ, υπάρχει άρνηση να επαναπροσληφθούν με την αναγκαία τροπολογία στη Βουλή.

Είναι σκάνδαλο, η ρατσιστική μεταχείριση εργαζομένων στα δημόσια σχολεία την ώρα που η πανδημία απαιτεί αυξημένη φροντίδα καθαριότητας στα σχολεία. Είναι αδιανόητο να παραπέμπονται λίγο πριν πάρουν σύνταξη μετανάστες εργαζόμενοι στις διαδικασίες εξετάσεων απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας για να συνεχίσουν να εργάζονται την ώρα που τα παιδιά τους φοιτούν, αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια και ολοκληρώνουν θητεία στο στρατό.

Διεκδικούμε την προώθηση άμεσα τροπολογίας για την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Απαιτούμε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της καθαριότητας στα σχολεία, την απασχόληση με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς το πέταγμα στην ανεργία κάθε χρόνο με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Την Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη, θα είμαστε στις πύλες των σχολείων που μας απέλυσαν ζητώντας την επαναπρόσληψη μας.

Την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη στις 1μμ θα προχωρήσουνε σε συνέντευξη-διάβημα στο ΥΠΕΣ, Β.Σοφίας 14.

Καλούμε σε συμπαράσταση και διεκδίκηση το ΕΚΑ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σωματείο καθαριστριών δημόσιων σχολείων α’ βαθμιας και β’ βαθμιας Αττικής, τα σωματεία του Δήμου Αθήνας, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, τους συλλόγους εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων, τους συλλόγους γονέων, τις δημοτικές παρατάξεις και τα δημοκρατικά και αριστερά κόμματα.

Με ανακοίνωσή της η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» δηλώνει τη στήριξή της στον αγώνα τους για επαναπρόσληψη, με συμμετοχή στη συνέντευξη – διάβημα στο ΥΠΕΣ, Βασιλίσσης Σοφίας 14, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, στη μία μετά το μεσημέρι.

«Ψωμί, τριαντάφυλλα και μόνιμη δουλειά»

«Εμείς ζητάμε από το Υπουργείο να μας πουν τι σκοπεύουν να κάνουν με τις προσλήψεις από τον Σεπτέμβριο και τι θα κάνουν με τις μετανάστριες καθαρίστριες. Σε άλλους δήμους, που οι μετανάστριες ήταν μόνο 1-2, δεν προσελήφθησαν ποτέ ξανά, γιατί δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, όπως στον δήμο της Αθήνας που ήταν δεκάδες. Κι επειδή είπαν ότι την επόμενη χρονιά θέλουν να μας προσλάβουν όλες, και αυτές με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αυτές με τα τετράμηνα του ΟΑΕΔ, το ζήτημα είναι αν θα ισχύσει πάλι ο κανόνας της ελληνομάθειας, γιατί τότε αυτές οι κυρίες θα μείνουν εκτός, θα αποκλειστούν εντελώς» είχε δηλώσει στο TPP τον Ιούλιο η Λεμονιά Πασχαλίδου, Πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών/ών Δημοσίων Σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης Αθήνας.