Συνεχώς αυξάνονται τα λουκέτα σε τμήματα και σχολεία, λόγω κρουσμάτων του COVID-19. Μέχρι στιγμής, το πρωί της Τετάρτης 19 Μαΐου, έχουν φτάσει τα 704 και συνεχώς ανανεώνονται στο σάιτ του υπουργείου Παιδείας. Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται, με απόφαση της κυβέρνησης, και παρά τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών, τα self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν μειωθεί από δύο την εβδομάδα, σε ένα, ενώ για τους μαθητές των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας δεν προβλέπεται κανένα για τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα.

Κυβερνητική και απέναντι στις εισηγήσεις ειδικών η απόφαση για μείωση των self test μαθητών – εκπαιδευτικών

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Τετάρτη 19 Μαΐου και μέχρι το Σάββατο 22 Μαΐου, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία από δύο τεστ τη φορά: ένα για την επόμενη εβδομάδα και ένα για τη μεθεπόμενη.

Το αυτοδιαγνωστικό τεστ θα πρέπει να διενεργείται εντός 24 ωρών πριν την προσέλευση στο σχολείο. Οι υπόχρεοι και δικαιούχοι των self-test οφείλουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία και θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα σχολεία, εφόσον καταγραφεί τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας έχει την ευθύνη για την ενημέρωση του Διευθυντή της οικείας Α΄βάθμιας ή Β΄βάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, αλλά και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του, οι οποίοι θα λάβουν και την απόφαση για την αναστολή ή μη της λειτουργίας τμημάτων ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας.

Μέτρα για άτομα με επιβεβαιωμένο COVID-19:
Ο μαθητής ή το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 πρέπει απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Η απομόνωση του ασθενούς γίνεται κατ’ οίκον (εκτός εάν η κατάσταση της υγείας του επιβάλλει νοσηλεία σε νοσοκομείο). Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο μαθητής ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει:
(1) Να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός) καθώς και από κάθε άλλη «ανεπίσημη» μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος (π.χ. περίπατοι ή παιχνίδι έξω, συναντήσεις με άλλους κλπ.).
(2) Να αποφεύγει με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα κάθε επαφή με ευάλωτα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο.
(3) Να λαμβάνει συστηματικά μέτρα προφύλαξης κατά την επαφή του με τα άτομα που διαμένουν μαζί του στην ίδια κατοικία: χρήση ιδιαίτερου δωματίου εάν είναι δυνατόν, αυστηρή τήρηση απόστασης πάνω από 1,5 μέτρο και χρήση μάσκας από όλους στο σπίτι (και ιδιαίτερα από τον ασθενή) σε κάθε άμεση επικοινωνία, συστηματική υγιεινή χεριών από όλους στο σπίτι (συχνό πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών), καλός αερισμός των χώρων του σπιτιού, χρήση διαφορετικής τουαλέτας ή και μπάνιου εάν είναι δυνατόν, χωριστή λήψη γευμάτων (στο ιδιαίτερο δωμάτιό του εφόσον είναι δυνατό), εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες κοινής χρήσης (π.χ. κοινή οικιακή χλωρίνη σε αραίωση 1:50)